Brazilska predsednica se otepa obtožb o korupciji, poskuse njene odstavitve pa označuje za poskus državnega udara. Foto: EPA
Brazilska predsednica se otepa obtožb o korupciji, poskuse njene odstavitve pa označuje za poskus državnega udara. Foto: EPA
false
V Braziliji so potekali množični shodi tako v podporo kot proti predsednici. Foto: EPA

Na predvečer glasovanja je predsednica ponovila, da je nedolžna in da so skorumpirani njeni kritiki, ki se skušajo polastiti oblasti in se sami tako izogniti obtožbam.

"Obsoditi želijo nedolžno žensko in rešiti skorumpirane," je v kolumni, objavljeni v soboto v dnevniku Folha de Sao Paolo, zapisala predsednica. "Bi ti, ki vodijo ta državni udar, dovolili, da se boj proti korupciji nadaljuje? Kaj jim daje legitimnost?" se je vprašala.

Svojega podpredsednika Michela Temerja in predsednika spodnjega doma parlamenta Eduarda Cunho je ob tem obtožila, da vodita zaroto proti njej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred glasovanjem je nameravala 68-letna predsednica v živo nagovoriti svoje privržence, ki so se utaborili pred stadionom Mane Garrincha v glavnem mestu Brasilia, a je govor odpovedala. Raje se je osredotočila na pogovore s poslanci, ki jih prepričuje, naj ne podprejo njene odstavitve.

O odstavitvi najprej spodnji, nato še zgornji dom
Da bi bil predlog za odstavitev predsednice sprejet, ga morata podpreti dve tretjini od skupno 513 članov poslanske zbornice. Izida za zdaj sicer ni mogoče napovedati. Če bo predlog dobil zadostno podporo, bodo o pobudi nato odločali v 81-članskem senatu oziroma zgornjem domu kongresa.

Senatorji in senatorke lahko nato bodisi z navadno večino podprejo začetek sodnega procesa proti predsednici, med katerim je njen mandat suspendiran do končne odločitve, bodisi jo z dvotretjinsko večino kar takoj odstavijo.

Opozicija obtožuje
Opozicija predsednico obtožuje "zločina zaradi odgovornosti", kar lahko obsega dejanja, ki ogrožajo nacionalno varnost, ali pa nespoštovanje proračunskih omejitev.

Prav to je največja težava predsednice, ki naj bi namreč pred volitvami leta 2014 poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama sicer trdi, da to ni nič takega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno. Pobudo za njen odpoklic zato označuje za državni udar in boj za oblast.

Predsednica pa se brani tudi pred sumi vpletenosti v korupcijsko afero Petrobras, v katero je vpletenih več vodilnih politikov, v glavnem iz vladajoče koalicije, ki so v zameno za podkupnine in ugodnosti izvajali različne usluge direktorjem tega vodilnega brazilskega naftnega podjetja.

Predsednica za zdaj v tej aferi ni še obtožena ničesar, je pa bila predsednica te družbe v času, ko se je dogajala večina nepravilnosti.