Richard Nixon je odstopil avgusta leta 1974. Foto: EPA
Richard Nixon je odstopil avgusta leta 1974. Foto: EPA
Leonid Brežnjev
Sovjetski veleposlanik je Nixonu skrivoma prenesel pismo Brežnjeva. Foto: EPA

Glede na nedavno razkrite dokumente ameriškega zunanjega ministrstva je tajno pismo sovjetskega voditelja Nixonu prenesel sovjetski veleposlanik v ZDA Anatolij Dobrinin. V pismu je Brežnjev priznal, da ne vedo kaj dosti o aferi, vendar je izrazil prepričanje, da ne gre le za ameriške notranje zadeve.

Strah pred poslabšanjem odnosov
Afera Watergate je eden najhujših političnih škandalov v ameriški zgodovini, ki je izbruhnil, ko sta novinarja Washington Posta razkrila, da je Nixonovo osebje ukazalo vohunjenje za člani demokratske stranke. Če je na začetku Moskva namenjala le malo pozornosti aferi, pa je pozneje ugotovila, da bi lahko ta ogrozila izboljšane odnose med Sovjetsko zvezo in ZDA.

Brežnjev: Ohrani moč
Brežnjev je v pismu zapisal, da skuša nekdo uničiti vse dragoceno in pomembno, kar so dosegli v odnosih med dvema velesilama. "Brez dvoma obstajajo ljudje, ne samo v ZDA, ki menijo, da Nixon ne bo zdržal pritiskov in da se bo zlomil, vendar z zadovoljstvom opažamo, da jim ne boste dali tega zadovoljstva," je bil odločen Brežnjev. Nixonu je svetoval, da ne popusti pod pritiski in naj se trudi ohraniti samonadzor in moč.

Edini voditelj s toplimi besedami
Nixon se je Brežnjevu zahvalil za podporo in dejal, da je verjetno edini voditelj na svetu, tudi iz zavezniških držav, ki mu je skušal s preprostimi in človeškimi besedami dvigniti moralo. Kljub temu mu podpora Brežnjeva ni pomagala in je vendarle popustil pod pritiski ter odstopil z mesta predsednika.

G. V.