S tem sta postala prva obtoženca, obravnavana na podlagi lani sprejetega zakona o nacionalni varnosti.

20-letni Dylan Earl in 22-letni Jake Reeves sta se marca znašla v preiskavi oddelka britanske policije za boj proti terorizmu, potem ko naj bi namerno povzročila požar v industrijski coni v vzhodnem Londonu, poroča britanski BBC.

V obtožnici ni navedeno, kdo je lastnik skladišč, ki sta bili tarči napada, vendar je iz evidenc po navedbah BBC-ja razvidno, da gre za podjetja, povezana z Ukrajino. Po navedbah tožilstva je bil požar sprožen z uporabo pospeševalca, kot je bencin. Pri gašenju je sodelovalo 60 gasilcev z osmimi gasilskimi vozili.

Earl in Reeves sta poleg požiga in ogrožanja javne varnosti obtožena tudi, da sta pri načrtovanju dejanja sodelovala z ruskimi obveščevalnimi službami. Obtožili so ju na podlagi novega zakona o nacionalni varnosti, ki je začel veljati decembra lani.

"Gre za pomembno preiskavo – to je prvič, da smo nekoga aretirali in obtožili na podlagi tega zakona," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja protiterorističnega poveljstva londonske policije Dominic Murphy.

Britanska vlada je lani ob sprejetju zakona navedla, da je njegov namen okrepiti obrambo države pred sovražnimi dejavnostmi drugih držav, ki "napadajo demokracijo, gospodarstvo in vrednote Združenega kraljestva".

V povezavi s primerom so sicer aretirali še tri druge osumljence, ki so obtoženi sodelovanja pri načrtovanju požiga, še poroča AFP. Proces proti vsem petim osumljencem pred londonskim osrednjim kazenskim sodiščem Old Bailey se bo začel 10. maja.