Na Falklandskih otokih živi okoli 3.000 prebivalcev, večina britanskih priseljencev, 1.000 britanskih vojakov in 500.000 ovac. Foto: EPA
Na Falklandskih otokih živi okoli 3.000 prebivalcev, večina britanskih priseljencev, 1.000 britanskih vojakov in 500.000 ovac. Foto: EPA
Falklandski otoki
Argentina meni, da Velika Britanija nezakonito okupira Falklandske otoke.

Po napovedi Velike Britanije, da bo v Atlantskem oceanu blizu Falklandskih otokov naslednji teden začela iskati črno zlato, je Argentina sporočila, da bo sprejela "primerne ukrepe" in uvedla popoln nadzor nad pomorskim prometom med otoki, ki so v Argentini znani kot Malvini, in jugom Argentine.

Desire Petroleum, lastnik naftne ploščadi Ocean Guardian, ki je na poti proti Falklandskim otokom iz Invergordona od novembra lani, zatrjuje, da naftna ploščad "ni šla nikamor blizu argentinskih ozemeljskih voda" in da zato Argentine ni zaprosil za dovoljenje.

Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da je britansko iskanje nafte okoli Falklandskih otokov "popolnoma v skladu z mednarodnim pravom".

Leta 1982 vojna za otoke
Falklandski otoki so jabolko spora med državama že več desetletij. Leta 1982 sta se celo zapletli v 10-tedensko vojno. Po argentinski invaziji leta 1982 na otoke so britanske sile v kratki vojni, ki je na argentinski strani zahtevala 649 življenj, na britanski pa 255 življenj, dobile nazaj nadzor.

Dva večja in 700 manjših otokov v Falklandskem arhipelagu so skupaj za polovico manjši od Slovenije. Geologi menijo, da bi se na morskem dnu okoli Falklandskih otokov lahko nahajale bogate rezerve energetskih virov.

Buenos aires v ZN poslal zahtevek
Argentina je lani v Združene narode poslala zahtevo o razširitvi njenih ozemeljskih voda, osnovano na raziskavi o obsegu kontinentalnega grebena, ki sega do Antarktike in vključuje verigo otokov, ki jim vladajo Britanci. Vode okoli Falklandskih otokov ima London za del svojega čezmorskega ozemlja.

Kljub sporu je Argentina je sporočila, da vojna ni možnost v sporu z Veliko Britanijo. "Vojno izključujemo," je izjavil namestnik argentinskega zunanjega ministra Victorio Taccetti in dodal, da se Argentina ne bo nikoli odrekla svojim zahtevam glede Malvinov.