Britanko so prepeljali v bolnišnico v Pulj, njeno zdravstveno stanje pa je stabilno. Foto: Reuters/Hrvaška obalna straža
Britanko so prepeljali v bolnišnico v Pulj, njeno zdravstveno stanje pa je stabilno. Foto: Reuters/Hrvaška obalna straža
Presrečna Kay Longstaff s posadko hrvaške obalne straže. Foto: Reuters/Hrvaška obalna straže

Britanka, sicer stevardesa po poklicu, ki živi na jugu Španije, je padla z ladje Norwegian Star v soboto malce pred polnočjo, ko je bila ladja od puljskega pristanišča, od koder je izplula, oddaljena okoli 100 kilometrov. Križarka je bila na poti v Benetke.

Potnico so pogrešili ob 6.30, ko so sprožili alarm, v iskanje pa so se nemudoma vključili obalna straža, civilna plovila in turbopropelersko letalo. Longstaffovo so sredi morja opazili ob 9.40, že nekaj minut pozneje pa so bili ob njej in jo potegnili iz vode.
Hrvaški mediji poročajo, da so Britanko našli 1,3 kilometra od točke, kjer je padla v vodo.

Predstavnik hrvaškega ministrstva za pomorske zadeve David Radas je povedal, da je reševalcem s pomočjo nadzornih kamer ladje uspelo ugotoviti natančni trenutek, ko je Longstaffova padla čez krov, zato so tudi vedeli točni položaj ladje v tistem času.

Srečna, da je živa
"Zelo srečna sem, da sem živa ... Padla sem s palube ladje in bila v vodi 10 ur, ti krasni fantje pa so me rešili," je povedala rešena potnica za HRT. "Sedela sem na zadnjem delu palube in da ... bilo je slabo," je še dodala, preden so jo odpeljali z rešilnim avtomobilom.
Reševalcem je povedala, da je deset mučnih ur sredi morja in v popolni temi preživela s pomočjo "petja in kondicije zaradi joge".

Kapitan ladje, Lovro Orešković, je povedal, da je bila ženska izčrpana, ko so jo našli, in da so izjemno veseli, da so jo rešili.

"Zjutraj 19. avgusta je med plovbo ladje Norweigan Star proti Benetkam gostja padla v morje. Obalna straža je bila obveščena in sledila je iskalna akcija," so sporočili iz ladijske družbe Norwegian Cruise Line.

"Z zadovoljstvom sporočamo, da je bila gostja najdena živa, da je njeno zdravstveno stanje stabilno in da je bila prepeljala v bolnišnico na Hrvaškem v nadaljnjo oskrbo. Zelo smo srečni, da je oseba, britanska državljanka, na varnem in da bo kmalu znova s svojo družino in prijatelji."

Okoliščine dogodka še preiskujejo, obveščeno pa je bilo tudi britansko veleposlaništvo v Zagrebu.

Padci čez krov
Dogodek se je zgodil le nekaj tednov za tem, ko je med plovbo na ladji Norwegian Getaway (še ena izmed ladij družbe Norwegian Cruise Line) julija padel v Mehiški zaliv eden izmed zaposlenih na ladji za križarjenja. 33-letnega Filipinca so rešili po 22 urah, 42 kilometrov zunaj območja iskanja obalne straže.

Maja pa so nazadnje preklicali iskanje, potem ko je 80-letni Avstralec padel z ladje Sun Princess med križarjenjem od Indonezije do Malezije.