Do katere mere lahko kraljica Elizabeta II. pravzaprav vpliva na nove zakone? Kot se je izkazalo, do kar velike. Foto: EPA
Do katere mere lahko kraljica Elizabeta II. pravzaprav vpliva na nove zakone? Kot se je izkazalo, do kar velike. Foto: EPA

Informacijski pooblaščenec Graham Smith je razsodil, da mora vlada objaviti interna navodila posvetovanj z najvišjima pripadnikoma kraljeve družine, preden vlada sprejme nov zakon. Kraljica in princ namreč ne bi potrdila nobenega zakona, ki bi škodil zasebnim interesom kraljeve družine.
Sporno pravico do "kraljevega veta" je časnik Guardian razkril lani, ustavni odvetniki pa ga opisujejo kot "kraljevo jedrsko svarilo". Princ Charles naj bi imel tako kar velik vpliv na vladne odločitve pri najrazličnejših zadevah - od arhitekture do zdravstva.
Vlada ima zdaj po poročanju Guardiana čas do 25. septembra, da objavi zaupni interni priročnik, v katerem je podrobno opisano, kako se pred sprejetjem zakonov pridobi privolitev kraljice in princa in po katerih merilih se ministri pri zakonskih osnutkih obrnejo na kronane glave. Na zadnjih dveh parlamentarnih sejah so za Charlesovo privolitev prosili pri najmanj 12 osnutkih.

Posvetovanje o vsem
Med letoma 2007 in 2009 so se z njim posvetovali o zakonih, vezanih na mrliške oglednike, gospodarski razvoj in gradbeništvo, dostop do morja in obale, načrte stanovanjske izgradnje, energijo in prostorsko planiranje.

Vlada si je krčevito prizadevala, da bi priročnik ostal tajen, češ da bi njegova objava kršila pravne profesionalne pravice. Lord Berkeley iz stranke laburistov, ki je moral dobiti Charlesovo privolitev pri zakonu o pomorski plovbi, pravi, da je pooblaščenčeva odločitev pravilna in da bi priročnik lahko osvetlil malo znan postopek, ki princu in kraljici omogoča "igračkanje z zakoni, da zagotovita, da ne bi bili prizadeti njuni zasebni interesi".

"V 21. stoletju smo, ne v 18., "noro" je, da se sploh pogovarjamo o tem. Kraljeva družina bi se morala odreči temu posebnemu privilegiju in vsi bi se morali ravnati po enem zakonu. Samo zato, ker imajo zasebne posesti, zasebni dohodek in zemljo, pridobljeno pred stoletji, ne pomeni, da bi morali imeti pravico, da se vmešavajo," je bil še oster lord Berkeley.