Protestniki so zasedli okolico parlamenta v Westminstru. Foto: Reuters
Protestniki so zasedli okolico parlamenta v Westminstru. Foto: Reuters
Protesti v Veliki Britaniji

Britanski BBC je poročal, da so protestniki na ulici Regent v središču Londona napadli avtomobil, ki je prevažal britanskega prestolonaslednika, princa Charlesa, in njegovo ženo, vojvodino cornwallsko Camillo. Protestniki so brcali v avtomobil, zlomili avtomobilsko steklo in v avtomobil metali barvne bombe, a sta princ in žena ostala nepoškodovana.

"Potrdimo lahko, da so protestniki napadli avtomobil njegovega visočanstva in njegove žene, ko sta se peljala v London Palladium. Princ in vojvodinja nista poškodovana," je sporočil tiskovni predstavnik Buckinghamske palače. Njun avtomobil je pozneje prispel na cilj, kjer si je dvojica ogledala predstavo.

Parlament potrdil zvišanje šolnin
Britanski parlament je s tesno večino po več dneh razprave zvečer potrdil predlog vlade premierja Davida Camerona za trikratno povečanje šolnin na univerzah. Šolnine naj bi tako z novim predlogom znašale na leto 9.000 funtov, kar je približno 10.500 evrov. Vlada trdi, da je povišanje šolnin nujno za zagotovitev dolgoročnega financiranja britanskih univerz, kritiki pa so prepričani, da bo to študentom iz manj premožnih družin preprečilo univerzitetno izobraževanje.

Glasovanje o šolninah je bilo ključni preizkus za Cameronovo vlado, ki je položaj nastopila maja letos, pa tudi ključen preizkus za njihove varčevalne ukrepe, s katerimi naj bi zmanjšali proračunski primanjkljaj. Odločanje o dvigu šolnin je bilo še posebej neugodno za liberalne demokrate, ki so v predvolilni kampanji podpisali zavezo, da bodo nasprotovali povišanju šolnin. Več poslancev iz vrst liberalcev se je glasovanja tako vzdržalo ali pa so glasovali proti. Protestniki kljub temu zahtevajo odstop politikov, ki so prelomili predvolilne obljube.

Napovedano zvišanje šolnin se nanaša le na Anglijo, saj je regionalna vlada v Walesu obljubila, da bo subvencionirala kakršno koli zvišanje šolnin za študente iz Walesa, ki se bodo vpisali na angleške univerze. Na Škotskem pa se bojijo povišanja šolnin na eni in navala angleških študentov na škotske univerze na drugi strani.

Protestniki in policija znova v nasilnem sporu
V Londonu se je danes zbralo več kot 20.000 študentov z vseh koncev Velike Britanije, na skupnem protestu pa naj bi izražali svoje nasprotovanje napovedanemu višanju šolnin. Protestniki nosijo transparente in vzklikajo slogane, kot je "Izobrazba ni na prodaj!", nekaterim pa je uspelo podreti barikade in se preriniti do parlamenta v Westminstru, kjer so se spopadli s policisti, ki so varovali območje. Na policiste so metali molotovke, palice, kamenje, barvne bombe in biljardne krogle.

Scotland Yard je ob tem sporočil, da je bilo v spopadih ranjenih 37 ljudi, tako protestnikov kot policistov. Policija naj bi zdaj protestnike zadrževala na parlamentarnem trgu, 22 ljudi pa so že aretirali.

Protesti v Veliki Britaniji