Britanski časopisi so zadnje čase polni ogromnih naslovov, ki razkrivajo nadaljevanje afere. Foto: MMC RTV SLO
Britanski časopisi so zadnje čase polni ogromnih naslovov, ki razkrivajo nadaljevanje afere. Foto: MMC RTV SLO
Račja hiška
Račja hiša je postala simbol zadnje afere s stroški britanskih poslancev. Med stroški nekaterih poslancev, ki so si ob londonskem stanovanju na stroške davkoplačevalcev urejali tudi vikende in vrtove, so bile tudi take in podobne račje ute. Simbol pa so postale, ker duck oz. duckling pomeni sprenevedanje ali izogibanje. Foto: MMC RTV SLO

Za zdaj je Gordon Brown garač, ki se trudi, si zelo prizadeva, nastopa odločno in dokaj kredibilno, pa čeprav mu vloga prvega, vodje, še zdaleč ni tako blizu kot je bila Tonyju Blairu.

Matjaž Ambrožič

Pred Brownom je težko poletje in morda še težja jesen.

Nina Kojima
Gordon Brown
Pozivi k odstopu premierja Browna se vrstijo, a se ta nanje ne odziva. Zamenjal je nekaj članov svojega kabineta, a je odločen, da bo ostal na položaju do volitev, ki bodo prihodnje leto. Foto: EPA

Če bi se izvedelo, da so nepoštenjaki iz vrst le ene stranke, bi bil položaj skrajno enostaven za razlago, večina političnih komentatorjev pa se v zadnjih tednih ne bi potila v okolici parlamenta, ampak uživala na golfu.

Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič za RTV Slovenija poroča o dogajanju v Veliki Britaniji. Te dni ima zaradi krize v britanski politiki veliko dela. Foto: MMC RTV SLO

Britanska politika je zašla v krizo, kakršne ne pomni že več let. Vladajoči laburistični stranki je podpora padla najnižje v zadnjih 22 letih, napoveduje se jim hud poraz na volitvah v Evropski parlament in na delnih lokalnih volitvah, Britance pa skrbita predvsem vse hujša gospodarska kriza in politični škandal z zapravljanjem davkoplačevalskega denarja, ki je že odnesel mesta nekaterim poslancem in ministrom, številnim pa še bo.

Dopisnik RTV Slovenija iz Londona Matjaž Ambrožič je za MMC povedal, da je zadnja BBC-jeva anketa pokazala, da je polovica britanskih volivcev prepričanih, da so vsi poslanci podkupljeni, 78 odstotkov vprašanih meni, da poslanci izrabljajo svojo funkcijo za lastno okoriščanje, 76 odstotkov sodelujočih v anketi pa pravi, da politikom ne gre verjeti. Ugled politične sfere je zelo načet. "Je pa seveda zanimivo, da so v zadnji sveženj afer vpleteni člani vseh strank, pri čemer se zdi, kot da vsega za javnost zanimivega in za vpletene ponižujočega z do pred kratkim skritih seznamov grešnih poslancev kolegom iz britanskih časnikov še ni uspelo povzeti, prepisati in objaviti," je povedal Ambrožič.

Laburisti iščejo podporo z novim kabinetom
"Zadnje javnomnenjske raziskave potrjujejo le od 20- do 28-odstotno volilno podporo laburistom, ki pa se, in to je zadrto v njihov genom, ne dajo. V ta namen je zelo verjetna skorajšnja kadrovska preureditev vladnega kabineta. Zanesljivo bo svoj položaj zapustila notranja ministrica Jacqui Smith. Zamenjal naj bi jo Ed Balls, dosedanji minister za šolstvo. Najverjetneje bo sprememb še več, zgodile pa naj bi se v začetku prihodnjega tedna," je še povedal Ambrožič.

Niso krivi le laburisti
Nina Kojima
, ki iz Londona poroča za Radio Slovenija, je povedala, da so ljudje v Veliki Britaniji na splošno nezadovoljni in da kljub nezadovoljstvu z laburisti konservativci niso najboljša alternativa, saj so v nedeljo v zvezi z okoriščanjem davkoplačevalskega denarja razkrili tudi predsednika konservativcev Davida Camerona, ki so mu volivci te dni najbolj naklonjeni. Kojima je prepričana, da je Gordon Brown redko dobro v teh časih britanske politike. Po njenem mnenju premier ne bo odstopil, saj so bili v afero v zvezi z okoriščanjem davkoplačevalskega denarja in goljufanjem vključeni politiki vseh parlamentarnih strank, je pa svoje poslance že razrešil parlamentarnih dolžnosti ter jih izključil iz parlamentarnega dela strank.

Evropske volit ve hladen tuš za laburiste
Britanci, ki tradicionalno volijo ob četrtkih, se bodo prvi v Evropi podali na volišča in izbirali svoje poslance v Evropski parlament. Oba sogovornika, Ambrožič in Kojima, sta potrdila, da bodo razmere na Otoku zagotovo vplivale na izid volitev, a je Ambrožič prepričan, da volilni izidi v Veliki Britaniji na splošno ne bodo odstopali od trenda, ki vlada tudi drugod po Evropi. Britancev Evropa ne zanima preveč, zato četrtkova udeležba ne bo velika. Konservativcem pod taktirko Davida Camerona naj bi pripadalo vsaj 40 odstotkov glasov, sledijo jim liberalni demokrati in laburisti z manj kot 20 odstotki.

Oglasil se je celo Pete Doherty
Nina Kojima je ob tem povedala, da bodo nekdanji volivci laburistov svoje glasove po vsej verjetnosti dali manjšim strankam, mnoge pa skrbi to, da bodo na ta račun prišle do parlamentarnih sedežev nacionalistične stranke. Enakega mnenja je tudi Ambrožič: "Na pohodu so manjše stranke, med temi pa tudi precej takih s skrajnimi programskimi vsebinami. Dva vodilna nadškofa anglikanske cerkve javno pozivata, da bi bilo voliti Britansko nacionalno stranko lahko nevarno za razvoj britanske družbe v prihodnje, kar ni nekaj vsakdanjega. Radikalne poglede Britanske nacionalne stranke, predvsem v zvezi z zaposlovanjem tujcev, je napadel tudi roker Pete Doherty. A je opazka slednjega vseeno nekaj povsem drugega kot pa glas cerkvenih veljakov," je še povedal Ambrožič.

Oba sogovornika sta prepričana, da bo razplet četrtkovih volitev še posebej zanimiv, če laburistom ne bo pripadalo več kot šest sedežev v Evropskem parlamentu, saj bo to dan velikega poraza za laburistično stranko, ki bo v tem primeru potrebovala novega predsednika.

Kojima: Brown dobro pelje potopljeno ladjo
Dogajanje na Otoku je vplivalo predvsem na priljubljenost premierja Gordona Browna, ki je pred škandalom užival kar veliko podporo britanske javnosti, predvsem zaradi uspešnega vodenja srečanja voditeljev skupine G-20 v Londonu aprila letos. A ko se je po zasedanju kriza še poglabljala in so v javnost pricurljali še podatki o zapravljanju davkoplačevalskega denarja, je Brownu podpora padla. Kojima je ob tem povedala, da ima Gordon Brown, ki je užival veliko spoštovanja kot kancler oz. minister za finance, za premiersko mesto sicer premalo karizme, a se po njenem mnenju Britanci premalo zavedajo, kako preudarno Brown pelje potopljeno ladjo.

Laburisti imajo še nekaj časa, da se dvignejo
Prav tako je v času, tako Ambrožič, ko je javnost potrebovala kakšno izrazitejšo pobudo za zaustavitev ekonomske krize ali vsaj kakšno zamisel za njeno rešitev, opozicija s konservativci v ospredju ostala nema, anemična, ka malo izgubljena. "Njihov vodja David Cameron vseskozi ponavlja prav to, da bi bila edina poštena, pravična, smiselna poteza razpis predčasnih volitev. A ker bi te za laburiste najbrž pomenile katastrofo, se Brown za te pobude seveda ne zmeni," pravi Ambrožič in dodaja, da bo Brown, kljub temu da je vodenje stranke in vlade od svojega predhodnika Blaira le nasledil, nekako zmogel prebroditi tudi to sedanjo politično krizo.

Ker morajo biti splošne parlamentarne volitve najpozneje julija prihodnje leto, je Brown le še nekaj mesecev, celo le nekaj tednov pred trenutkom, ko si bo že lahko rekel, da je nevarnosti v obliki nuje po predčasnih volitvah minila, je prepričan Ambrožič, ki dodaja, da si bodo laburisti tako zagotovili še nekaj prepotrebnega časa, da pridejo do sape. "V resnici pa jih čez 13 mesecev pred porazom lahko reši le ozdravitev gospodarstva in nekakšen, v Planici bi rekli, rekordno dolg skok iz recesije s telemark pristankom v novi ekonomski renesansi. Toda tudi če ta fantazma ne bo postala meso, bodo laburisti poskušali zrežirati prav tako vzdušje, in ga nato prodajati volivcem. In to bo odločilo," je prepričan Ambrožič.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si

Za zdaj je Gordon Brown garač, ki se trudi, si zelo prizadeva, nastopa odločno in dokaj kredibilno, pa čeprav mu vloga prvega, vodje, še zdaleč ni tako blizu kot je bila Tonyju Blairu.

Matjaž Ambrožič

Pred Brownom je težko poletje in morda še težja jesen.

Nina Kojima

Če bi se izvedelo, da so nepoštenjaki iz vrst le ene stranke, bi bil položaj skrajno enostaven za razlago, večina političnih komentatorjev pa se v zadnjih tednih ne bi potila v okolici parlamenta, ampak uživala na golfu.

Matjaž Ambrožič