Britanski premier David Cameron talibanom sporoča, naj se vključijo v politični proces v Afganistanu. Foto: EPA
Britanski premier David Cameron talibanom sporoča, naj se vključijo v politični proces v Afganistanu. Foto: EPA

"Čeprav nas čaka še dolga pot, opogumlja to, da so talibani dejali, da si ne želijo več, da Afganistan predstavlja grožnjo drugim državam," je v južni provinci Helmand dejal Cameron. Smiselno je, da vzporedno s prenosom odgovornosti za varnost s tujih na afganistanske sile poteka tudi ta političen proces, je dejal.

Po Cameronovem mnenju bi se morali talibani vključiti v ta proces, če želijo imeti vlogo v prihodnosti Afganistana. "Verjamem, da talibani glede na ves napredek začenjajo razumeti, da si vloge v afganistanski prihodnosti ne bodo zagotovili z nasiljem, ampak s položitvijo orožja in vključitvijo v politični proces," je dejal britanski premier.

Priložnost zamujena ne vrne se ...
Predsednik Karzaj je dejal, da napadi talibanov, kot je bil tisti na predsedniško palačo pred nekaj dnevi, Afganistancev ne bo odvrnil, da dosežejo mir. Napad se je zgodil le nekaj dni po tem, ko so predstavniki talibanov odprli svoje predstavništvo v Katarju, domnevno za začetek pogajanj. Britanski Guardian je medtem objavil pogovor z visokim britanskim generalom Nickom Carterjem, ki je izrazil prepričanje, da je bila pred desetimi leti zamujena velika priložnost za vrnitev miru in varnosti v Afganistan, ko so bili talibani leta 2002 v defenzivi.

Na novinarski konferenci s Karzajem, ki ga je obiskal v Kabulu, je med drugim dejal, da britanski in afganistanski narod "delita zavezo za močno partnerstvo po letu 2014". Po tem letu v Afganistanu sicer ne bo nobenih britanskih bojnih enot več, bo pa Velika Britanija v državi navzoča s posebno akademijo za urjenje častnikov.

Cameron je še isti dan odpotoval v Pakistan, kjer se je že sešel s predsednikom Asifom Alijem Zardarijem. Glavna tema pogovorov so prizadevanja v Afganistanu, nadaljeval pa naj bi jih v nedeljo, med drugim na srečanju s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom.