Varnostne sile naj bi bile dovolj usposobljene in izurjene, da bi lahko kmalu same vzdrževale red in varnost v državi. Foto: Reuters
Varnostne sile naj bi bile dovolj usposobljene in izurjene, da bi lahko kmalu same vzdrževale red in varnost v državi. Foto: Reuters

Do zob oboroženi uporniki so zavzeli petnadstropno stavbo, ki je bila še v gradnji, v neposredni bližini letališča. Po robu so se jim postavile afganistanske sile, ki niso imele pomoči pripadnikov mednarodnih operacij.

Umrli vsi napadalci
Spopad je trajal nekaj ur, talibani pa so nekaj granat vrgli tudi na bližnje ulice. Domači policiji in vojski je nato položaj le uspelo umiriti, umrlo pa je vseh sedem upornikov - pet so jih ubile varnostne sile, dva pa sta umrla med nameščanjem eksplozivne naprave v zgradbi. Žrtve med vojaki ali civilisti ni bilo.

Zaradi incidenta so bili odpovedani vsi poleti z omenjenega letališča, na katerem je tudi veliko Natovo vojaško oporišče, in nasprotno. Zaprli so vse ceste v bližini, prav tako pa so vrata zaklenila veleposlaništva v diplomatski četrti Kabula.

Do konca leta 2014 umik večine tujih sil
Talibani so aprila napovedali "pomladno ofenzivo", med katero naj bi ciljali predvsem tuja vojaška oporišča in diplomatska območja. Večina mednarodnih sil naj bi Afganistan sicer zapustila do konca leta 2014, že v prihodnjih mesecih pa naj bi odgovornost za varnost v celotni državi prvič po letu 1992 prevzela izključno afganistanska vojska in policija.