Za zdaj še ni jasno, kdo bo na koncu praznoval - pobudniki ali nasprotniki izstopa iz Unije. Foto: Reuters
Za zdaj še ni jasno, kdo bo na koncu praznoval - pobudniki ali nasprotniki izstopa iz Unije. Foto: Reuters
Manchester
Uradni izidi referenduma bodo v petek zjutraj razglašeni v mestni hiši v Manchestru. Foto: Reuters
Nuna
Dobro razpoloženi nuni v Londonu, potem ko sta opravili državljansko dolžnost. Foto: EPA
David Cameron
Britanski premier David Cameron z ženo Samanto po odhodu z volišča. Foto: Reuters
Poročila po zaprtju volišč v Združenem kraljestvu
Finančne in politične posledice morebitnega »brexita«
Britanci izbirajo med obstankom in odhodom iz EU-ja

Ob 23.00 so se zaprla volišča referenduma, na katerem so državljani Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske odločali, ali bodo ostali v Evropski uniji ali pa jo bodo zapustili. Po državi zdaj poteka napeto štetje glasov, tehtnica pa se je dolgo časa nagibala zdaj na eno, zdaj na drugo stran.

Za zdaj so prešteli že skoraj vse glasove (referenduma se je sicer udeležilo dobrih 70 odstotkov, torej 33 milijonov od 46,5 milijona registriranih volivcev), zato je jasno, da so nasprotniki obstanka v Evropski uniji prepričali več ljudi, kot so napovedovale javnomnenjske ankete.

Wales in Anglija za izstop, Škotska proti njemu
V Walesu in Angliji so, kot kaže, večinsko podprli izstop, Škotska ga je prepričljivo zavrnila. Volivci v Severni Irski so za las izglasovali obstanek v EU-ju.

Po podatkih britanske javnomnenjske agencije YouGov, ki je opravila anketo med 4.800 vnaprej selekcioniranimi volivci, jih je 52 odstotkov podprlo članstvo, 48 pa odhod. A to seveda še ni uradni izid.

Poplave na jugovzhodu Anglije
Volilni dan so na jugovzhodu Anglije zaznamovale nevihte in poplave. Drugod, na primer v Glasgowu na Škotskem, pa so ljudje na oddajo glasu v vrsti čakali pod jasnim nebom. "Pred našim voliščem je bila vrsta ob 7. uri, prvič da se je na volilni dan, kolikor se spomnimo, zgodilo kaj takega," je sporočil volivec v severozahodni Cumbrii.

Cameron: Ne bi smeli odkorakati stran
Britanski premier David Cameron je na volišče v središču Londona prišel skupaj z ženo Samanto. Že pred tem je v sredo pozval državljanke, naj glasujejo za obstanek. "Winston Churchill ni obupal nad evropsko demokracijo (...), ne bi smeli odkorakati stran," je dejal. "Naše gospodarstvo bo trpelo, če bomo odšli," je še poudaril.

Evroskeptik Farage: Imamo dobre možnosti
"Resnično mislim, da imamo dobre možnosti, a vse je odvisno od udeležbe in tistih 'mehkih' privržencev obstanka, ki ostajajo doma," pa je na drugi strani dejal eden glavnih zagovornikov izstopa Velike Britanije iz Unije Nigel Farage, evropski poslanec in vodja evroskeptične, islamofobne in protipriseljenske stranke Ukip. Stranka je nagovarjala volivce ravno s spodbujanjem strahu pred begunci.

Stavnice prepričljivo na strani obstanka
Tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki zagovarja obstanek v Uniji, verjame v možnost za uspeh. Kot je dejal, je o tem prepričan, in dodal, da imajo stavnice običajno prav. Na Otoku sicer tradicionalno prisegajo na stavnice, ki običajno bolj pravilno napovedujejo prihodnost. Zadnje kvote pred odprtjem volišč so močno favorizirale obstanek Velike Britanije v Evropski uniji, saj so se vrtele okoli 1,22 (za en vloženi evro bi stavec zaslužil 22 centov). Na drugi strani so se kvote na izstop iz EU-ja dvignile kar na 4,33 (za en vloženi evro bi stavec zaslužil 3,33 evra), kar pomeni, da bo brexit presenečenje.

Spletna borza stav Betfair je objavila, da se je verjetnost obstanka Velike Britanije v Evropski uniji dvignila na kar 86 odstotkov.


Ene ankete tako, druge drugače
V eni izmed zadnjih anket pred referendumom je tabor zagovornikov članstva dobil 48 odstotkov glasov, medtem ko je tabor zagovornikov odhoda podprlo 42 odstotkov vprašanih. Preostali so bili še neodločeni, kaže telefonska raziskava, opravljena za tabloid Daily Mail in televizijo ITV News. Dve drugi anketi, objavljeni na predvečer glasovanja, obe na spletu, pa sta dali prednost taboru za odhod, in sicer dve odstotni točki.

Britanci o obstanku v EU-ju odločajo drugič
Britanci o obstanku v evropski povezavi tokrat odločajo že drugič. Prvič so o izstopu iz takratne Evropske skupnosti glasovali na referendumu leta 1975, ko jih je bilo 67 odstotkov za nadaljevanje članstva. Če bo tokrat drugače in bodo prebivalci Otoka podprli izstop iz Unije po 43 letih članstva, bo Velika Britanija prva članica EU-ja, ki bo uveljavila svojo pravico do odhoda iz povezave. Tokratni referendum je šele tretji vsedržavni referendum, bitka med zagovorniki in nasprotniki obstanka v Uniji pa je trajala štiri mesece.

Na spodnji povezavi lahko spremljajte program britanske televizije BBC, ki v živo spremlja poreferendumsko dogajanje. Program poteka v živo v angleškem jeziku, zato ni slovenskih podnapisov.

Poročila po zaprtju volišč v Združenem kraljestvu
Finančne in politične posledice morebitnega »brexita«
Britanci izbirajo med obstankom in odhodom iz EU-ja