Priti Patel je v sredo zvečer nasmejana zapuščala Downing Street 10 v Londonu, kjer se je na sedežu britanske vlade srečala z britansko premierko Thereso May. Po sestanku z Mayevo je v javnost prišla njena odstopna izjava. Foto: EPA
Priti Patel je v sredo zvečer nasmejana zapuščala Downing Street 10 v Londonu, kjer se je na sedežu britanske vlade srečala z britansko premierko Thereso May. Po sestanku z Mayevo je v javnost prišla njena odstopna izjava. Foto: EPA

45-letna Patelova se je med svojim zasebnim družinskim dopustom v Izraelu avgusta letos srečala z dvanajstimi izraelskimi uradniki in predstavniki različnih organizacij, med njimi tudi s premierjem Benjaminom Netanjahujem. O tem pa ni obvestila ne zunanjega ministrstva ne urada premierke.

Med drugim je Patelova nakazala možnost, da bi Velika Britanija namenila svojo razvojno pomoč za medicinsko obravnavo sirskih beguncev, ki bi prišli na Golansko planoto. Pri kasnejšem pojasnjevanju britanski premierki Theresi May ni povedala, da to oskrbo izvaja izraelska vojska in da bi torej razvojna sredstva šla vojski.

Patelova: Šlo je le za entuziazem
Poleg tega ima Velika Britanija Golansko planoto za okupirano ozemlje in kot je v torek poslancem povedal predstavnik obrambnega ministrstva, financiranje izraelske vojske na tem območju "ne bi bilo primerno". V ponedeljek se je Patelova za vse skupaj javno opravičila in dejala, da je šlo zgolj za "entuziazem", ki so ga narobe razumeli. Mayeva jo je potem tudi javno okarala. A potem je v torek zvečer prišlo na dan še, da je imela septembra še najmanj dve srečanji z visokimi izraelskimi predstavniki brez vnaprejšnjega pooblastila za to.

V torek je Patelova sicer odpotovala na tridnevni obisk v Ugando, a se je morala danes na zahtevo Mayeve vrniti v London. Zatem je odstopila s položaja. V odstopnem pismu se je opravičila in dejala, da so njena dejanja "padla pod standarde glede transparentnosti in odkritosti, ki jih je sama zagovarjala".

Mayeva: Sodelovanje mora potekati po uradnih kanalih
Mayeva je v pisnem odgovoru na ministričino odstopno izjavo zapisala, da sta Združeno kraljestvo in Izrael "tesna zaveznika in prav je, da tesno sodelujeta, vendar mora to potekati formalno in po uradnih kanalih".

Patelova je bila sicer ena uglednejših osebnosti v vladi Mayeve. Bila je tudi ena vodilnih zagovornic odhoda Otoka iz EU-ja v lanski referendumski kampanji. Patelova, hči Indijcev iz Ugande, je bila poslanka od leta 2010 in mnogi so jo videli tudi kot resno kandidatko za vodenje Downing Streeta.

Patelova je tako že druga ministrica, ki je zapustila britansko vlado v zadnjem tednu dni; prejšnjo sredo je odstopil obrambni minister Michael Fallon, potem ko so se v javnosti pojavile obtožbe na njegov račun glede spolnega nadlegovanja. Fallona je zamenjal Gavin Williamson.

Naslednica Patelove Mordauntova
Mayeva je nato v sredo za naslednico Patelove imenovala poslanko in zagovornico brexita Penny Mordaunt. 44-letna Mordauntova je bila tako kot Patelova in zunanji minister Boris Johnson glasna zagovornica izstopa Velike Britanije iz Evropske unije pred lanskih referendumom. Mordauntova je bila do zdaj državna sekretarka za invalide, zdravje in delo na ministrstvu za delo, pred tem pa je bila državna sekretarka za oborožene sile na obrambnem ministrstvu.