Od Gordona Browna britanska javnost pričakuje, da bo vojake umaknil iz Iraka. Foto: EPA
Od Gordona Browna britanska javnost pričakuje, da bo vojake umaknil iz Iraka. Foto: EPA
Iraške ulice vsak dan pretresajo eksplozije, ki terjajo in uničujejo življenja nedolžnih civilistov. Foto: EPA
Brown v Iraku

Med šesturnim nenapovedanim obiskom je Brown, ki bo konec junija na mestu premierja in voditelja laburistične stranke nadomestil Tonyja Blaira, preveril razmere v Iraku, da bi lažje presodil, kakšna bo prihodnja vloga britanskih vojakov v državi, ki jo že četrto leto pretresa sektaško nasilje. "Moj obisk je zgolj ocena razmer, gre predvsem za zbiranje podatkov," je svoj nenapovedan obisk komentiral Brown.

Brown je iraškemu premierju Al Malikiju, predsedniku Džalalu Talabaniju, britanskemu generalu Davidu Petraeusu in ameriškemu veleposlaniku v Iraku zagotovil, da VB še vedno podpira iraško vlado, in izključil takojšen umik britanskih vojakov.

Brown, ki ga je med obiskom spremljal tudi obrambni minister Des Browne, je dodal, da bo zmanjšal število vojakov v Iraku ko in če bo to mogoče.

Pred srečanjem z iraškim premierom pa je novi vodja Britancev napovedal, da se bo z Nurijem Al Malikijem pogovarjal o možnostih narodne sprave med sprtimi stranmi. "Od Al Malikija hočem slišati konkretne predloge, kako bodo rešili nastale razmere v državi, v nasprotnem primeru bom predlagal svoje rešitve," je bil odločen Brown.

Bo Brownova politika drugačna od Blairove?
Sodelovanje britanske vojske v invaziji na Irak in brezpogojna podpora ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu sta trenutnega premierja Tonyja Blaira stala položaja, saj je ravno zaradi tega izgubil veliko podpore med britanskimi volivci. V britanski javnosti se tako vrstijo pozivi k umiku vojakov iz Iraka, od Gordona Browna pa mnogi pričakujejo, da bo to tudi izpeljal.

Sam Brown ni obljubil umika britanskih vojakov iz Iraka, je pa Britancem obljubil, da bo ob prevzemu položaja predstavil nekaj novih idej, bodisi za hitrejšo rešitev vojne v Iraku ali pa za postopen umik britanske vojske iz države. Trenutno je v Iraku še 5.500 britanskih vojakov.

Brown v Iraku