Brown si lahko oddahne: za njim je najhujši teden v njegovi politični karieri. Foto: EPA
Brown si lahko oddahne: za njim je najhujši teden v njegovi politični karieri. Foto: EPA

Dan po hudem porazu na evropskih volitvah, na katerih so laburisti dosegli najslabši izid v zgodovini, je Brown nagovoril 350 laburističnih poslancev. Skesan je dejal, da se je še naprej pripravljen bojevati kot voditelj, potem ko je za njim najhujši teden na čelu vlade in stranke. "Vem, kaj moram izboljšati," je dejal. "Imam svoje prednosti in svoje slabosti. Nekatere stvari lahko naredim dobro, nekaterih ne. Problema ne rešiš tako, da odideš proč, temveč da se z njim spoprimeš in nekaj narediš."

Nekateri starejši in ugledni laburisti, med njimi tudi nekdanji notranji minister Charles Clarke, so sicer Browna pretekli teden pozvali, naj odstopi. Po včerajšnjem sestanku je, kot vse kaže, Brown znova trdno v sedlu. Vodja laburistične poslanske skušine Tony Lloyd je dejal, da je zelo malo možnosti, da bi Brown pred volitvami, ki bodo prihodnje leto, zapustil svoj položaj. "Ne verjamem, da bo Brown naletel na kljubovanje znotraj stranke." To so potrdili tudi Brownovi kritiki, ki so na sestanka dejali, da je premier "na pogojni kazni" in da za zdaj ne bodo spodbijali njegovega vodenja.

Brown je mesto premierja prevzel leta 2007 od svojega predhodnika Tonyja Blairja. Vse od začetka vodenja se mora otepati ostrih kritik glede nerazumne porabe denarja, pretekli teden pa je, po vrsti škandalov, njegov kabinet zapustilo tudi več ministrov in članov kabineta. Brown je manjkajoča mesta zapolnil, a v nedeljo ga je čakal že nov udarec: katastrofalen poraz na evropskih volitvah, kjer so laburiste prehiteli konservativci in Neodvisna stranka.

K. T.