Ruski predsednik Vladimir Putin je pismo naslovil na voditelje Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Francije, Italije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške, Turčije in tudi Slovenije. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je pismo naslovil na voditelje Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Francije, Italije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške, Turčije in tudi Slovenije. Foto: EPA
Plin
EU dobi iz Rusije 30 odstotkov plina, večinoma prek Ukrajine, zato se Bruselj boji, da bi prekinjena dobava Ukrajini lahko ogrozila tudi dobavo plina članicam EU-ja. Foto: EPA

Putin je v četrtek voditeljem 19 evropskih držav poslal novo pismo, v katerem je članice EU-ja obtožil, da si premalo prizadevajo za rešitev vprašanja dobave ruskega plina Ukrajini. "Žal moramo reči, da od naših evropskih partnerjev nismo prejeli nikakršnih specifičnih predlogov o tem, kako stabilizirati razmere," je v pismu zapisal Putin.

Moskva je po njegovih besedah še vedno pripravljena na iskanje rešitve, v nasprotnem primeru pa je zagrozil s prekinitvijo dobave z junijem, kot pred njim pred dnevi tudi vodja ruskega energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller. "Gazprom ni prejel niti enega plačila za plin, ki ga je dobavil Ukrajini, in skupni dolg je z 2,237 milijarde dolarjev narasel na 3,508 milijarde," je zapisal Putin in ponovil, da bo po 1. juniju Rusija Ukrajini dobavila le še toliko plina, kolikor ga bo vnaprej plačala.

Ob tem je dodal, da so se od prvega pisma, v katerem je aprila zaradi plinskih dolgov Ukrajine zagrozil z ustavitvijo dobave, razmere glede plačevanja Kijeva za ruski plin le še poslabšale.

Neutemeljene kritike
Kritike v Putinovem četrtkovem pismu so "neutemeljene", je dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen in dodala, da EU od svojih energetskih partneric pričakuje, da bodo zanesljive. "Energija se ne bi smela uporabljati kot politično orožje," je še ponovila znana stališča EU-ja in pojasnila, da Unija pripravlja pisni odgovor na drugo Putinovo pismo.

V tiskovni službi evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja so naznanili, da se bo Oettinger v ponedeljek sešel z ruskim ministrom za energijo Aleksandrom Novakom in da so pripravljeni na drugo tristransko srečanje. Spomnili so tudi na tehnični tristranski sestanek na začetku tedna, ki je bil po njihovih besedah konstruktiven in je pripravil podlago za drugo politično srečanje Oettingerja ter energetskih ministrov Rusije in Ukrajine, Novaka in Jurija Prodana.

EU, Rusija in Ukrajina razpravljajo o tranzitu in oskrbi s plinom, plinskem dolgu Ukrajine, ceni za plin za Ukrajino, transparentnosti in zanesljivosti plinskih tokov in zalog, posodabljanju ukrajinskega plinskega trga ter o sistemu za prenos plina.