Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pozitiven izid nedavnega referenduma o ustavnih reformah na področju pravosodja je po mnenju srbske premierke velik uspeh za Srbijo. Beograd namerava pospešeno nadaljevati tudi druge reforme na področju vladavine prava, prav tako tudi na drugih področjih.

Ana Brnabič je prepričana, da do zdaj Srbija še nikoli ni napredovala proti članstvu v Uniji tako pozitivno in hitro.

Z izidom referenduma je zadovoljna tudi Evropska komisija, vendar je bilo hkrati slišati tudi opozorila. Evropski komisar za širitev Oliver Varhely je opozoril, da bo morala Srbija uresničiti voljo državljanov, ki so jo izrazili na referendumu, zato bo treba sprejeti vse zakone, ki so potrebni, da se izglasovane reforme izpeljejo.

Varhely upa, da bo Srbiji po decembrskem odprtju štirih pristopnih poglavij uspelo še v času francoskega predsedovanja Svetu EU-ja odpreti še dodatna.

Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo politiko Josep Borrell pa je znova poudaril, da bo hitrost srbskega približevanja Uniji odvisna predvsem od spoštovanja vladavine prava in odnosov s Prištino.

Borrell je pozdravil pripravljenost Beograda na nadaljevanje pogovorov s Prištino. Ker pa slednja v zadnjem času okleva, da bi sedla za pogajalsko mizo, je Borrell napovedal, da bo prihodnji teden na Kosovo odšel posebni odposlanec Miroslav Lajčak, ki bo skušal doseči oživitev pogajanj med Beogradom in Prištino.