Buhari se je z Obamo srečal v ponedeljek. Foto: Reuters
Buhari se je z Obamo srečal v ponedeljek. Foto: Reuters

Buhari, ki je bil za predsednika največje afriške proizvajalke nafte izvoljen na zgodovinskih volitvah konec marca letos z obljubo o končanju terorja Boko Harama, se mudi na svojem prvem uradnem obisku v ZDA, kjer je glavna tema pogovorov boj proti islamskim skrajnežem, katerih nasilje je v zadnjih letih zahtevalo okoli deset tisoč mrtvih.

V ponedeljek se je Buhari srečal s predsednikom Barackom Obamo, ki je za nigerijskega predsednika dejal, da ima integriteto in zelo jasno vizijo za obračun s skrajneži Boko Harama.

Buhari je nato v sredo spregovoril na Ameriškem inštitutu za mir, kjer je izrekel nekaj ostrih kritik na račun Washingtona. Po njegovih besedah nigerijska vojska nima primernega orožja in tehnologije za uspešen boj proti islamskim skrajnežem.

V ZDA namreč zakon prepoveduje prodajo orožja državam, ki ne spoštujejo človekovih pravic. Pod prejšnjim nigerijskim predsednikom Goodluckom Jonathanom so se odnosi med državama zaostrili zaradi vprašanja korupcije in zlorab človekovih pravic, ki jih je zagrešila nigerijska vojska. Kot je dejal Buhari, bi se lahko Nigerija proti skrajnežem borila s primernim orožjem, če ne bi nakupa oviralo vprašanje človekovih pravic.

Novi napadi
V sredo je dve avtobusni postaji v mestu Gombe na severu Nigerije stresel niz bombnih napadov, v katerih je umrlo 37 ljudi, več kot sto jih je bilo ranjenih.

Prvo eksplozijo v mošeji na avtobusni postaji naj bi sprožil samomorilski napadalec, ko so se ljudje zbrali pri molitvi. Druga in tretja eksplozija sta odjeknili pri vhodu v avtobusno postajo Duku. Gombe je bil že prejšnji petek priča dvema bombnima napadoma, ki sta zahtevala najmanj 50 smrtnih žrtev.