N'Djamena je bila prvič priča napadu Boko Harama. Foto: Reuters
N'Djamena je bila prvič priča napadu Boko Harama. Foto: Reuters

Napada sta se zgodila pred sedežem policije in policijsko akademijo. Pred sedežem policije v bližini predsedniške palače in francoskega veleposlaništva se je razstrelil samomorilski napadalec, ki se je pripeljal na motorju.

Čadske oblasti so za napad obtožile skrajno nigerijsko islamsko skupino Boko Haram. "Boko Haram dela napako z napadom na Čad," je dejal čadski minister za komunikacije Hasan Sila Bakari in zatrdil, da bodo brezbrižne teroriste pregnali in jih "nevtralizirali", kjer koli bodo.

To je prvi tovrstni napad v Čadu, ki je eden izmed glavnih afriških zaveznikov v boju proti terorizmu in sodeluje v operacijah proti Boko Haramu v sosednji Nigeriji in proti Al Kaidi v Maliju.

Kljub grožnjam vodje Boko Harama Abubakarja Šekauja s povračilnimi napadi na Čad zaradi njegove osrednje vloge v regionalnih vojaških operacijah proti skupini je bilo N'Djameni do zdaj prizaneseno z napadi, čeprav so skrajneži od februarja na čadskem ozemlju že izvedli nekaj napadov.

N'Djamena gosti poveljstvo regionalnih sil za boj proti Boko Haramu, v katerih poleg Čada sodelujejo še Nigerija, Niger, Kamerun in Benin. V državi je nameščenih tudi 3.000 francoskih vojakov, ki izvajajo protiteroristične operacije na območju Sahela.

Na napad se je že odzvalo francosko veleposlaništvo in izrazilo podporo Čadu ter drugim afriškim zaveznicam v boju proti terorizmu.