Pace med obiskom v Ramadi. Konec septembra bo zapustil mesto načelnika generalštaba združenih poveljstev. Foto: EPA
Pace med obiskom v Ramadi. Konec septembra bo zapustil mesto načelnika generalštaba združenih poveljstev. Foto: EPA
V Iraku je trenutno več kot 160.000 ameriških vojakov, kar je največ od začetka vojne leta 2003. Foto: Reuters

Bush se je skliceval na uspeh v zadnjih dveh mesecih, ki je po njegovem prepričanju dokaz, da se razmere v Iraku lahko spremenijo, a je opozoril, da nova strategija ne bo prinesla uspeha čez noč.

Načelnik štaba ameriške vojske general Peter Pace zanikal, da naj bi Bushu nameraval priporočiti zmanjšanje števila vojakov v Iraku. Po pisanju Los Angeles Timesa naj bi general Peter Pace Bushu kmalu ustno predlagal, naj za prihodnje leto izda ukaz za vrnitev polovice vojakov iz Iraka. Pace je pisanje označil za špekulacije in dejal, da še ni sprejel odločitve o tem, kaj bo priporočil.

Pace naj bi bil, tako kot drugi člani štaba združenih poveljstev, mnenja, da več kot 100.000 ameriških vojakov v Iraku zmanjšuje sposobnost ameriške vojske, da primerno odgovori na morebitne nove krize. Sicer se Paceu mandat poveljnika izteče konec septembra.

Težko pričakovano poročilo Petraeusa
Septembra, predvidoma 11., naj bi poveljnik vojske v Iraku general Petraeus podal poročilo o razmerah v Iraku in priporočilo o načinu nadaljevanja vojaških operacij. V Iraku je trenutno več kot 160.000 vojakov, potem ko je Bush v začetku leta vpoklical 30.000 vojakov.

Vojna v Iraku je bila sicer pretekli teden znova v ospredju dogajanja na mednarodnem prizorišču. Potem ko je Bush kritiziral vlado iraškega premierja Nurija Al Malikija, je slednji med obiskom v Siriji odvrnil, da nihče nima pravice postavljati njegovi vladi časovnih omejitev za izpolnitev nalog, hkrati pa dodal, da si lahko Irak poišče nove prijatelje. Kasneje je Bush omilil svoje besede in Al Malikiju znova zagotovil svojo podporo.

Ploščo obrnil tudi Warner
Nov udarec je Bushu zadal republikanski kolega, vpliven senator John Warner, ki se je tudi zavzel za umik ameriških vojakov iz Iraka. Kot narod preprosto ne moremo le opazovati, kako naše enote tvegajo življenja, ocenjuje eden najvplivnejših republikancev.