Foto:
Foto:
Saeb Erekat meni, da ZDA niso primeren sogovornik za Izrael.
Šaron je dobil podporo za načrt umika iz Gaze.

Palestinski premier Ahmed Kurej je že zavrnil Bushevo zagotovilo in dodal, da je Bush prvi predsednik, ki je dal legitimnost judovskim naselbinam na palestinskem ozemlju.

Kurej pozval k organiziranju konference
Kurej je dejal, da nihče na svetu ne more podarjati pravic Palestincev drugim državam, in pozval bližnjevzhodni kvartet, da na mednarodni konferenci obravnava zanemarjanje palestinskih pravic.

Erekat meni, da ZDA niso pravi sogovornik za Izrael
Minister za pogajanja z izraelsko stranjo Saeb Erekat je dejal, da po njegovem mnenju Bush ni prava oseba za pogajaja o mirovnem načrtu. Meni, da bi se Izraelci morali pogajati z njimi, ne pa Američani.

Sprememba bo ogrozila prihodnost celotnega območja
Visoki palestinski uradnik pa je sporočil, da bo ta sprememba v politiki ZDA ogrozila prihodnost celotne regije. ZDA bodo s to potezo najverjetneje zelo razjezile celoten arabski svet in si tako še otežile urejevanje razmer v Iraku.

Bush Izraelu priznal pravico do dela Zahodnega brega
Bush je dejal, da bo končno določeno ozemlje palestinske države kazalo spremembe, ki se trenutno dogajajo v Palestini in Izraelu. Izraelu je priznal pravico do dela Zahodnega brega, kjer so zdaj izraelske naselbine, saj je na novinarski konferenci dejal, da je nerealistično pričakovati, da bo rezultat končnih pogajanj umik za črto, ki je bila zarisana leta 1949.

Begunci se ne bodo vračali v Izrael
Bush je na novinarski konferenci dejal, da morajo biti palestinski begunci na palestinskih ozemljih, ne pa v Izraelu. Tako je beguncem onemogočil, da se vrnejo na ozemlje, kjer so nekoč bivali.

Zid ne bo določal dokončne meje
Zid, ki ga Izrael gradi na Zahodnem bregu, pa po Bushevem mnenju ne sme biti temalj za začrtanje meje. Bush je še dodal, da se ZDA nenehno pogovarjajo s svojimi bližnjevzhodnimi partnerji in člani t. i. četverice.

Arafat je pred srečanjem svaril Busha
Palestinski voditelj Jaser Arafat je pred srečanjem med Šaronom in Bushem ZDA sporočil, da bodo s podporo izraelskemu načrtu za umik iz Gaze uničili vse možnosti za mir.