Vojno v Vietnamu še vedno mnogi vidijo kot sramotno poglavje v ameriški zgodovini. Foto: Reuters
Vojno v Vietnamu še vedno mnogi vidijo kot sramotno poglavje v ameriški zgodovini. Foto: Reuters
Po umiku Američanov so se v Vietnamu in Kambodži začeli številni pokoli. Foto: RTV SLO
Bush primerja Irak in Vietnam

Ceno ameriškega umika je plačalo na milijone civilistov, ki so jih ubili ali pa so končali v številnih taboriščih, je dejal v govoru vojnim veteranom v Kansas Cityju. Ob tem je zatrdil, da se ameriška vojska iz Iraka gotovo ne bo umaknila pred koncem njegovega mandata prihodnje leto, besedno pa je obračunal tudi z demokrati, ki zahtevajo čimprejšnji umik vojakov.

Bushevo "opravičilo" Malikiju
Bush je v govoru znova pozval k potrpežljivosti glede Iraka, omilil pa je tudi kritične besede zoper iraškega premierja Nurija Al Malikija, za katerega je dejal, da je dober mož s težko nalogo. Že pred tem je Bush izrazil razočaranje z delom iraške vlade, na kar se je ta odzvala rekoč, da se nihče nima pravice vmešavati v njeno delo in ji določati časovnega okvira za opravljanje nalog. V Beli hiši so se nato odzvali z zagotovilom, da Bush še vedno verjame, da je Maliki pravi človek za vodenje Iraka.

Svoj letni govor veteranom je Bush sicer začel s hvalo ZDA glede potez drugod po svetu, izpostavil pa spremembo Japonske kot nekdanje sovražnice v zaveznico. "Ideali in interesi, ki so Ameriko vodili, da so Japoncem pomagali poraz spremeniti v demokracijo, so enaki tistim, ki nas vodijo, da ostanemo v Afganistanu in Iraku."

Poročilo o Iraku 11. 9.
Poveljnik ameriških sil v Iraku, general Petreus, bo prihodnji mesec, predvidoma 11. septembra, predstavil poročilo o razmerah v Iraku.

Bush primerja Irak in Vietnam