Foto:
Foto:
Bo Rdeči križ ostal v Iraku?
Samomorilski napadalec je poleg sebe ubil še štiri civiliste.

S tem je Bush na novinarski konferenci državi opozoril, naj ne dovolita teroristom, da bi okrepili uporniško gibanje v Iraku.

Dodal je, da si teroristi ne želijo svobodne in mirne države na Bližnjem vzhodu ter da želijo ustvariti ozračje, polno strahu. Kot cilj je navedel stabilnost in neodvisnost Afganistana in Iraka ter dodal, da so ZDA na pravi poti.

Glede izraelsko-palestinskega vprašanja je dejal, da Palestinci niso pokazali trdne volje za ustavitev terorizma. Izrazil je tudi zaskrbljenost ameriške vlade zaradi gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih in povedal, da se je o tem vprašanju že pogovarjal z izraelskim premierjem Arielom Šaronom.

Rdeči križ še negotov glede Iraka
Predstavnica Rdečega križa je sporočila, da bo mednarodna organizacija ponovno preučila pogoje za svojo navzočnost v nevarnem Bagdadu.

Dodala je, da so največja nevarnost delavcem Rdečega križa nenehni napadi v Bagdadu. Razpravljali pa naj bi tudi o popolnem oziroma delnem umiku mednarodnega osebja.

V Iraku je okoli 30 mednarodnih delavcev Rdečega križa, ki svoje delo opravljajo tudi v mestih Basra in Arbil, kjer uporniki ne pomenijo take nevarnosti kot v Bagdadu.

ZDA želijo, da Rdeči križ ostane v Iraku
Ameriški državni sekretar Colin Powell je v ponedeljek namreč Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) in druge mednarodne agencije pozval, naj ne zapustijo Iraka. Po njegovem mnenju je njihovo delo nujno, odhod pa bi pomenil zmago teroristov.

Mednarodnim organizacijam v Iraku je svetoval, naj zaprosijo za pomoč ameriškega upravitelja v Iraku, Paula Bremerja, in poveljnika ameriških sil, generala Ricarda Sancheza. Sicer ICRC še ni sprejel odločitve glede evakuacije svojih sodelavcev v Iraku.

V ponedeljkovih atentatih v Bagdadu, ki so bili uperjeni proti sedežu ICRC-ja in policijskim postajam, je umrlo okoli 40 ljudi.

Evropska komisija je prav tako izrazila željo po tem, da mednarodne agencije ne bi zapustile Iraka.

Civilne žrtve napada v Faludži

V eksploziji vozila v bližini policijske postaje v iraški Faludži so bili ubiti štirje civilisti. Samomorilski napadalec se je z avtomobilom bombo približal policijski postaji, nato pa se razstrelil in umrl skupaj z drugimi žrtvami.

Predstavnica ameriške vojske v Bagdadu napada v Faludži ni mogla potrditi. Faludža leži 60 kilometrov zahodno od Bagdada, v tako imenovanem sunitskem trikotniku, kjer ima strmoglavljeni iraški predsednik Sadam Husein še veliko privržencev. Tu je tudi zelo močno protiameriško gibanje.

Svarilo pred potovanji v Savdsko Arabijo
State Departement je v ponedeljek znova posvaril pred nenujnimi potovanji ameriških državljanov v Savdsko Arabijo. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da nevarnost terorističnih dejanj proti ameriških državljanom v tujini, vključno z območjem Perzijskega
zaliva, ostaja.