Ameriški predsednik je nazdravil skupaj s hrvaškim predsednikom. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je nazdravil skupaj s hrvaškim predsednikom. Foto: Reuters
George Bush
George Bush bo z gostitelji proslavil vabilo v zvezo Nato. Foto: EPA
George Bush
Bush je na Hrvaško prišel dobro razpoložen. Foto: EPA

Središče mesta je povsem zaprto. Ulice so večinoma prazne, na vsakih 50 metrov stoji policist. Sicer pa je podobno pri vsakem obisku tako visokega gosta. Podobno je bilo tudi, ko je v Slovenijo prišel Bill Clinton.

Drago Balažič, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba
Protest v Zagrebu
Proteste so pripravile hrvaške nevladne organizacije. Foto: EPA
Protest v Zagrebu
Protestniki niso izražali samo nestrinjanja z Bushevo politiko, ampak tudi z vstopom Hrvaške v zvezo Nato. Foto: EPA
Obisk Busha na Hrvaškem

Dan po povabilu v Nato je Hrvaško s svojim prvim obiskom počastil ameriški predsednik George Bush skupaj z ženo Lauro. Bush se je z letališča najprej odpravil na počitek v hotel, nato pa se je srečal s predsednikom Stjepanom Mesićem, čemur je sledila slavnostna večerja, na katero je bilo povabljenih 60 najuglednejših hrvaških akademikov, gospodarstvenikov, kulturnikov, politikov in športnikov.

Na večerji je prvi spregovoril Mesić, ki je v svojem govoru poudaril, da Bush ni prvi ameriški predsednik, ki je obiskal Hrvaško, ampak je prvi, ki je tukaj na uradnem obisku. Po Mesičevih besedah so ZDA nesporno najmočnejša država na svetu, ki je v dveh svetovnih vojnah dala neizmerljiv prispevek v boju proti zlu.

Mesić ni hotel govoriti o vsem, kar veže obe državi, in je spomnil le na Nikolo Teslo ter Dubrovnik, ki je bil v preteklosti med prvimi, ki je priznal neodvisnost ZDA. "Hrvaška je, ponavljam, majhna država, vendar si želimo prijatelje po vsem svetu," je dejal Mesić.

Pohvala pomoči Afganistanu
Bush, ki je znan, da se pogosto rad pošali, je s svojo opazko na Mesićeve besede o majhni državi nasmejal vse navzoče. V svojem govoru se je Bush pozdravil napore Hrvaške, da pomaga Afganistanu v boju za demokracijo. "V čast mi je, da ste naš dober zaveznik, nazdravljam vam in čudovitim ljudem na Hrvaškem," je dejal Bush.

Med obiskom pri naših južnih sosedih Busha spremljajo tudi državna sekretarka Condoleezza Rice, svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley in drugi člani delegacije, ki so se udeležili vrha Nata v Bukarešti.

Bushev nagovor Hrvatom
V soboto dopoldne se bo Bush pogovarjal še s premierjem Ivom Sanaderjem in člani vlade, pozneje pa naj bi na Trgu svetega Marka nagovoril hrvaške državljane, pri čemer gre pričakovati hvale za napredek v procesu demokratičnih reform od osamosvojitve dalje in spodbudne besede za pot naprej. Bush bo verjetno Hrvaško postavil tudi za zgled ostalim balkanskim državam.

Ob Bushevem govoru naj bi se na trgu zbralo okoli 3.000 ljudi, a ne kdor koli. Oblasti so že pred časom pozvale župane in lokalne oblasti, naj sestavijo spiske oziroma predloge ljudi, ki bodo na lastna ušesa lahko slišali Busha. Dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Drago Balažič je za MMC dejal, da so Hrvati sicer nad obiskom večinoma ravnodušni, baha se le politični vrh. Po nedavni anketi Jutarnjega lista Bushev prihod podpira okoli 70 odstotkov Hrvatov.

Prijatelja za vedno?
Hrvaški politični vrh je že pred srečanjem dejal, da ima obisk izjemen pomen za nadaljnje odnose med ZDA in Hrvaško, ameriški veleposlanik na Hrvaškem Robert Bradtke pa je izjavil, da Bush v Zagreb prihaja tudi zato, da bi z gostitelji proslavil uradno vabilo za vstop v zvezo Nato.

Življenje se bo za nekaj ur ustavilo
V času Bushevega obiska je v središču Zagreba in na ulicah, ki vodijo do letališča Pleso, veljal poseben prometni režim, poostreni so tudi varnostni ukrepi. Policija sicer pomirja ljudi, da visoki obisk ne bo ogrozil vsakdanjih opravkov Zagrebčanov, pričakovati pa je večjo gnečo, zato prebivalcem svetuje, naj uporabljajo javni prevoz in stranske poti.

Policistov več kot prebivalcev
"Ravno sem se vrnil iz središča mesta, ki je povsem zaprto. Ulice so večinoma prazne, na vsakih 50 metrov stoji policist. Sicer pa je tako pri vsakem obisku tako visokega gosta. Podobno je bilo tudi, ko je v Slovenijo prišel Bill Clinton. Ljudje so zato navajeni na čakanje, zastoje in zapore," je "iz prve roke" dejal Balažič, ki obisk spremlja le iz tiskovnega središča.

Zaradi varnostnih razlogov pred prihodom ni bila znana pot, po kateri je Bush s spremstvom prišel od letališča do hotela Westin, kjer naj bi bil nastanjen. Šole in vrtci ob ulicah, po katerih se je peljala kolona, so imele pouk le do 14. ure, policisti pa so pozvali ljudi, naj ne bodo "prilepljeni" na okna.

Protesti proti Bushevi politiki
Kot je navada v večini držav, ki jih obišče Bush, so tudi v hrvaški prestolnici pripravili proteste proti Bushevi politiki in tako se je na Trgu francoske republike zbralo okoli 150 aktivistov Protiimperialistične akcije (AIA).

Policija je najprej dovolila proteste na Cvjetnem trgu, a jih je nato prepovedal notranji minister Berislav Rončević in se pri tem skliceval na varnostne ukrepe. Posredovati je moral sam premier Sanader in zagotovil, da vlada ne bo prepovedala protestov. Pobudniki protestov poudarjajo, da ti niso uperjeni proti ZDA in Američanom, saj se zavedajo, da se marsikateri državljan ZDA ne strinja z ameriško zunanjo politiko.

Tretji obisk, a prvi uradni
George Bush je za Richardom Nixonom in Billom Clintonom tretji predsednik ZDA, ki je obiskal Hrvaško. Nixon je Zagreb obiskal leta 1970, Clinton pa se je leta 1996 med vrnitvijo iz Sarajeva le za slabi dve uri ustavil na zagrebškem letališču, kjer se je srečal s takratnim predsednikom Franjom Tuđmanom.

A. P. in G. V.

Središče mesta je povsem zaprto. Ulice so večinoma prazne, na vsakih 50 metrov stoji policist. Sicer pa je podobno pri vsakem obisku tako visokega gosta. Podobno je bilo tudi, ko je v Slovenijo prišel Bill Clinton.

Drago Balažič, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba
Obisk Busha na Hrvaškem