ICJ je sudanskega predsednika leta 2009 obtožil vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, nedavno pa še genocida. Foto: EPA
ICJ je sudanskega predsednika leta 2009 obtožil vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, nedavno pa še genocida. Foto: EPA
Omar al Bašir in Idriss Deby
Omar Al Bašir in Idriss Deby sta si obljubila zavezništvo. Foto: EPA

Obisk Omarja Al Baširja v Čadu je njegov prvi obisk v državI članici Mednarodnega sodišča v Haagu (ICJ) po letu 2009, ko je ICJ zoper njega izdal zaporni nalog. Ta se navezuje na krizo v zahodnosudanski pokrajini Darfur, kjer je po podatkih Združenih narodov od leta 2003 umrlo 300.000 ljudi, 2,7 milijona jih je moralo zapustiti domove. Od tega jih je okoli 100.000 umrlo, večinoma zaradi pomanjkanja hrane. Podatki sudanske vlade so nekoliko nižje. Število žrtev ocenjujejo na 10.000, poročilo ZN-ja pa so označili za pretirano, predvsem iz političnih razlogov.

Čeprav je Čad članica ICJ-ja in bi lahko predala Baširja, njeni voditelji vztrajajo, da je Čad vendarle neodvisna država, zato ji ni treba upoštevati vseh navodil mednarodne organizacije. Tako je Omarja Al Baširja v sredo z odprtimi rokami v prestolnici N'Djamena sprejel čadski predsednik Idriss Deby.

Čad in Sudan pišeta novo zgodovino
V pogovoru z mediji je bil sudanski vodja bolj osredotočen na izboljšanje odnosov med sosedskima državama, ki so bili pogosto na tankem ledu ravno zaradi stanja v Darfurju in možnosti, da ga med obiskom aretirajo, je zapisal britanski medij BBC.

"Čad in Sudan sta imela v preteklosti težave, ki sta jih rešila. Zdaj smo bratje. Naši državi vstopata v novo zgodovinsko obdobje," je dejal Deby. Sudan je v preteklosti N'Djameno obtožil, da podpira protivladne upornike v Darfurju, Čad pa je Darfurju očital, da podpira upornike, ki so nameravali strmoglaviti Debyja.

Govornik ICC-ja je opozoril Čad, da ga k izpolnitvi obvez zavezuje članstvo, zato morajo pri aretaciji Baširja sodelovati. A čadski notranji in obrambni minister Ahmad Mahamat Bašir vztraja, da se bo sudanski predsednik vrnil domov v miru. Sudanski vladni predstavnik Rabie Abdel Attie je povedal, da so odnosi med državama veliko pomembnejši kot to, da je Čad članica ICC-ja.

BBC-jev poročevalec Will Ross je poročal, da je naslednja odločitev Baširja zdaj ta, ali se bo udeležil afriškega vrha v Ugandi, ki je tako kot Čad podpisnica ICC-ja. "Odnosi med Sudanom in Ugando so neprestano vroče-hladni, zato obstaja velika verjetnost, da Bašir ne bo poskusil svoje sreče in bo raje ostal doma," meni Ross.