"Prišli smo in želimo oditi z mirom," je ob začetku pogovorov z Al Baširjem dejal Deby. Foto: EPA

Deby in njegov gostitelj, sudanski predsednik Omar Al Bašir, sta pogovore začela za zaprtimi vrati. Ena osrednjih tem obiska Debyjevega prvega obiska v Sudanu po letu 2004 bo reševanje vprašanja vdorov upornikov z obeh strani meje, ki najbolj bremenijo odnose med državama v osrednjem delu Afrike, in vpliva tudi na varnostne razmere v Darfurju, kjer je podatkih ZN-a od leta 2003 zaradi medetničnih spopadov umrlo najmanj 300.000 ljudi.

Kartum in N'Djamena sta že več let vpletena v oborožene spopade in drug drugega obtožujeta, da podpirata oborožene uporniške skupine na drugi strani meje.

Tokratni sporazum naj bi spoštovali
Državi sta januarja podpisali sporazum o normalizaciji dvostranskih odnosov, ki med drugim predvideva oblikovanje in namestitev skupne enote na meddržavno mejo. Vsaka država naj bi prispevala 1.500 vojakov. Podobne sporazume sta Čad in Sudan v preteklosti že sklenila, a jih nista izvajala, tokrat pa naj bi državi mislili resno.

Analitiki so prepričani, da oba voditelja potrebujeta dogovor pred pomembnimi volitvami v obeh državah. Volitve v Sudanu naj bi bile aprila, a ni jasno, ali jih bo Al Bašir, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Darfurju, omogočil.