Oblasti so že pred časom napovedale rušenje del taborišča ob avtocesti. Foto: Reuters
Oblasti so že pred časom napovedale rušenje del taborišča ob avtocesti. Foto: Reuters
V t. i. Džungli še vedno stoji ena cerkev in šest mošej. Foto: EPA
Iz Nemčije poročajo o napadih na istospolno usmerjene prebežnike. Foto: Reuters

Rušenje so izvedli v okviru načrta očiščenja 100 metrov velikega varnostnega območja okoli taborišča, a nekateri prebežniki in aktivisti trdijo, da verski prostori niso bili vključeni v načrte.

V Džungli živi okoli 5.000 prebežnikov, za katere je končni cilj Velika Britanija.

Kot poroča AP, se je pastor iz cerkve med rušenjem spopadel s policijo, mošeja pa je bila v tistem času že zapuščena, zato protestov ni bilo. Prebežniki lahko zgradijo nove cerkve in mošeje na drugem mestu v taborišču, je povedal predstavnik oblasti, medtem ko aktivisti pravijo, da so jim oblasti obljubile, da že prvotnih molilnic ne bodo rušili.

"Dogovorjeno je bilo, da bosta cerkev in mošeja ostali. Z njihovim rušenjem oblasti kažejo svoj prezir do nevladnih organizacij in iščejo konflikt s prebežniki, ki so v teh zasilnih stavbah molili," je povedal Christian Salome iz nevladne organizacije Auberge des Migrants. V Džungli sicer še vedno stoji ena cerkev in okoli šest mošej.

Francoske oblasti sicer spodbujajo prebežnike v taborišču, naj se preselijo v nova bivališča, ustvarjena v 125 tovornih zabojnikih, opremljenih z elektriko, ogrevanjem in pogradi. Okoli tisoč beguncev je ponudbo sprejelo, drugi pa so jo zavrnili in kljub slabim razmeram preselili svoje šotore še globlje v Džunglo.

V Nemčiji ločeno za istospolne prebežnike
Medtem pa so v Nürnbergu odprli prvo zavetišče za istospolno usmerjene begunce, ki pa lahko za zdaj sprejme le osem ljudi. "Nihče se še ni preselil, vendar se bodo v dnevu ali dveh," je povedal Michael Glas, vodja združenja Fliederlich, ki je dalo pobudo za ureditev zavetišča. Kot je pojasnil, so za namestitev v manjši dvonadstropni hiši že zaprosili štirje ljudje iz Irana, Iraka, Sirije in Etiopije.

V združenju so se za odprtje zavetišča odločili po tem, ko je 20 beguncev zaradi groženj v zavetiščih, v katere so jih namestili, stopilo v stik z njimi. "Predsodki ne izginejo, ko nekdo prečka mejo," opozarja Glas in dodaja, da so tisti, ki jih zaradi spolne usmerjenosti preganjajo doma, pogosto tarče tudi v zavetiščih.

Konec meseca naj bi podobno zavetišče za homoseksualce s 120 ležišči odprli tudi v Berlinu.

Podatkov o številu napadov na istospolno usmerjene begunce v Nemčiji, ki je lani sprejela 1,1 milijona prišlekov, ni. Je pa združenje gejev in lezbijk v zveznih deželah Berlin in Brandenburg v drugi polovici lanskega leta zaznalo 95 primerov fizičnega nasilja, spolnih napadov in groženj na homoseksualce med prišleki.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.