Britanski muslimani so Camerona opozorili, da je med seboj pomešal več zadev - nacionalno identiteto, multikulturalizem in ekstremizem. Foto: EPA
Britanski muslimani so Camerona opozorili, da je med seboj pomešal več zadev - nacionalno identiteto, multikulturalizem in ekstremizem. Foto: EPA
David Cameron
'Resnično liberalna država verjame v določene vrednote in jih tudi dejavno spodbuja,' je poudaril Cameron. Foto: EPA

Cameron je na varnostni konferenci v Münchnu prvič od izvolitve govoril o vzrokih terorizma in radikalnih gibanjih. Napovedal je, da bo proti skupinam, ki podpirajo skrajni islamizem, treba ukrepati odločneje in s trdnejšo roko, natančno pa bodo pregledali tudi poslovanje nekaterih muslimanskih skupin, ki za svoje delovanje dobivajo državni denar, pri boju proti ekstremizmu pa sedijo križem rok, poroča BBC.

O spodletelem multikulturalizmu je oktobra govorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

"Dovolj je pasivne strpnosti"
"Odkrito rečeno, potrebujemo mnogo manj te pasivne strpnosti, ki smo se je navadili v prejšnjih letih. Nujen je mnogo dejavnejši, 'mišičast' liberalizem. Vse tovrstne organizacije moramo dati na sito in se vprašati - ali verjamejo v splošne človeške vrednote, ki veljajo tudi za ženske in ljudi drugačne veroizpovedi? Ali verjamejo v enakost pred zakonom? Ali verjamejo v demokracijo in pravico ljudi, da izvolijo oblast? Ali spodbujajo integracijo? Taka in podobna vprašanja si moramo zastaviti. Če bodo odgovori negativni, je najbolje, da se s takimi organizacijami prekine sodelovanje," je dodal.

"Sem musliman in hkrati Londončan"
Jasno je sicer ločil med islamom kot religijo in islamskim ekstremizmom - politično ideologijo, ki privlači "izgubljene" ljudi, in se zavezal spoštovanju vrednot, kot so svoboda govora, svoboda verovanja, demokracija, vladavina prava in enake pravice ne glede na vero, spol ali spolno usmerjenost. "Ni nam uspelo doseči stanja družbe, v kateri si različne kulture želijo pripadati osnovni kulturi, torej britanski. Prav nasprotno, pogosto smo bili strpni do teh ločenih skupnosti, ki so se včasih obnašale prav v nasprotju z našimi vrednotami. Močnejšo nacionalno identiteto bomo zgradili, ko bo nekdo rekel: Sem musliman, a hkrati sem tudi Londončan."

"Muslimani smo del rešitve"
Po Cameronovem govoru se je oglasil britanski muslimanski svet, krovna organizacija muslimanov, živečih na Otoku, in opozoril, da je muslimanska skupnost na Otoku napačno razumljena kot del težave, saj je v resnici del rešitve za tako stanje. "Razočarani smo. Mislili smo, da bomo z novo vlado dosegli skupne točke v boju proti terorizmu, a očitno se nič ne bo spremenilo. Vedno znova se zdi, da je muslimanska skupnost kar naprej v središču zanimanja, a vedno se o njej govori kot o težavi," je dejal tajnik generalnega sekretarja Faisal Hanjra.

Še ostrejša pa je bila mlada muslimanska skupina Ramadhan Foundation, ki je poudarila, da Cameron z izpostavljanjem muslimanov spodbuja "histerijo in paranojo". "Britanski muslimani sovražimo terorizem in ekstremizem in trdo smo delali, da bi to zlo izkoreninili iz naše dežele. Domneve, da ne sprejemamo vrednot, kot so strpnost, spoštovanje in svoboda, so napačne in žaljive za nas. Multikulturalizem pomeni razumevanje drugih ver in kultur, ob tem pa biti tudi ponosen britanski državljan," je dejal Mohammed Shafiq.