Britanski premier David Cameron je potreboval nekaj dni, da je priznal lastništvo delnic v skladu v davčni oazi na Bahamih. Velika Britanija naj bi po njegovem mnenju sicer vodila v boju proti davčnim oazam. Foto: Reuters
Britanski premier David Cameron je potreboval nekaj dni, da je priznal lastništvo delnic v skladu v davčni oazi na Bahamih. Velika Britanija naj bi po njegovem mnenju sicer vodila v boju proti davčnim oazam. Foto: Reuters
false
Množica protestnikov se je zbrala pred uradom premierja na ulici Downing in zahtevala, naj Cameron odstopi. Foto: Reuters

Šele več dni po razkritju je v četrtek Cameron priznal, da je imel skupaj z ženo za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je v davčni oazi na Bahamih vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron in kar se je razkrilo v aferi s panamski dokumenti. Ob tem je zatrdil, da je plačal vse potrebne davke.

Britanski premier je zdaj priznal, da se je na polemike odzval narobe in napovedal objavo svojih davčnih napovedi ter prevzel krivdo za spor glede njegovih domnevno spornih finančnih poslov. Pozval je, naj ljudje za nastali položaj ne krivijo vlade ali neznanih svetovalcev, ampak njega.

"Teden ni bil najboljši"
"Teden ni bil ravno najboljši. Vem, da bi moral ravnati bolje, lahko bi ravnal bolje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na spomladanskem srečanju svoje konservativne stranke v Londonu, ki je sicer posvečeno pripravam na majske lokalne volitve.

Kot je napovedal, ne bo objavil le letošnje davčne napovedi, ampak tudi za prejšnja leta, saj želi biti glede teh zadev popolnoma odprt in pošten.

Opozicija je sicer takoj zahtevala temeljito preiskavo razkritij, ki naj bi, kot je dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn, "prišla do dna", kako zasebno bogastvo odteka v prekomorska ozemlja, britanski davkoplačevalci pa so prikrajšani.

"Cameron naj odide"
Cameron želi očitno pomiriti javnost. Pred njegovim uradom medtem sicer poteka množični protest, na katerem zbrani premierja pozivajo, naj odstopi.

Protesti zaradi razkritij v panamskih dokumentih so sicer za danes že šesti dan zapored napovedani tudi v islandskem glavnem mestu Reykjavik, čeprav je po razkritju, da je imel skupaj s soprogo podjetje na Britanskih Deviških otokih, po pritiskih javnosti že odstopil premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Protestnikov zamenjava na mestu premierja ni zadovoljila in zahtevajo odstop celotne vlade.