David Cameron je dejal, da ničesar ne skriva in da je vselej plačal vse potrebne davke. Foto: EPA
David Cameron je dejal, da ničesar ne skriva in da je vselej plačal vse potrebne davke. Foto: EPA
Priznanje britanskega premierja

Cameron je svoj delež v očetovem podjetju, investicijskem skladu Blairmore Holdings s sedežem na Bahamih, prodal štiri mesece prej, preden je leta 2010 prvič postal britanski premier.

Cameronov dobiček pod pragom obdavčitve
Kot je pojasnil Cameron, je imel v skladu skupaj z ženo 5.000 enot. Kupil jih je leta 1997 za 12.497 funtov, prodal pa leta 2010 za 31.500, s čimer je zaslužil 19.003 funtov. Dobiček je bil 300 funtov pod pragom obdavčitve.

"Plačal sem dohodnino na dividende. Ustvarjen je bil tudi dobiček, a je bil nižji od praga za obdavčitev, zato nisem plačal davka na dobiček," je pojasnil Cameron.

Podjetje se je izognilo plačilu davkov v Veliki Britaniji
Kot so pokazali razkriti panamski dokumenti, je bil Ian Cameron, ki je umrl leta 2010, direktor podjetja Blairmore s sedežem na Bahamih, da se je tako izognilo plačilu davkov v Veliki Britaniji. Cameron doslej ni pojasnjeval svoje vloge v tem skladu, BBC pa je v torek poročal, da "naj ne bi imel lastniškega deleža v tem skladu". Tudi na Downing Streetu so poudarjali, da so razkritja glede Cameronovega očeta pravzaprav "stara zgodba", predvsem pa "zasebna zadeva".

Opozicija zahtevala preiskavo
Opozicija je kljub temu takoj zahtevala temeljito preiskavo razkritij, ki naj bi, kot je dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn, "prišla do dna", kako zasebno bogastvo odteka v čezmorska ozemlja, britanski davkoplačevalci pa so opetnajsteni.

Priznanje britanskega premierja