Število mrtvih in ranjenih se povečuje. Foto: Reuters
Število mrtvih in ranjenih se povečuje. Foto: Reuters
false
Carigrajsko letališče so po eksplozijah samomorilskih napadalcev zaprli in začeli evakuacijo. Foto: Reuters
false
Pretreseni potniki hitijo z letališča. Foto: Reuters
Carigrad
Vojaki na letališču. Foto: Reuters

Sprva so poročali o dveh napadalcih, potem pa so turške oblasti sporočile, da naj bi bili napadalci trije. Dva napadalca sta se razstrelila na vhodu terminala za mednarodne prihode, še prej pa sta začela streljati s kalašnikovko. Policija je streljala nanju, da bi ju ustavila, preden bi dosegla varnostno točko, kjer sta se razstrelila. Po besedah očividcev je v bližini dveh eksplozij nekaj kasneje po streljanju tretjega napadalca na mimoidoče odjeknila še tretja ekplozija.

Turška policija domneva, da je v ozadju napada Islamska država.

"Ko smo prišli na terminal za mednarodne odhode, smo videli moškega, ki je streljal vsenaokoli. Kdor je prišel predenj, ga je ustrelil. Bil je oblečen v črno, na obrazu pa ni imel maske," je dejal eden od očividcev. "Skrili smo se pod pult, a sem ga opazoval. Ena za drugo sta odjeknili dve eksploziji. Takrat ni več streljal. Obrnil se je in se nam začel približevati. Pod jakno je imel orožje. Pogledoval je naokoli, če ga bo kdo ustavil, potem pa se spustil po tekočih stopnicah. Kmalu smo slišali nove strele in novo eksplozijo, potem pa je vse utihnilo."

Ena od prič je dejala, da je videla policista, kako je skušal enega od napadalcev spraviti na tla, v tistem trenutku pa je samomorilski napadalec sprožil bombo. Druga priča je poročala, da je eden od napadalcev tik pred eksplozijami začel streljati po mimoidočih.

Kot je poročal BBC, so taksiji takoj po eksplozijah naglo začeli odvažati ranjene v bližnje bolnišnice, preden je pred letališče pripeljalo več deset rešilnih avtomobilov. Policija je območje zaprla in začela evakuacijo letališča.

Sprva so poročali o 10 mrtvih in 20 ranjenih, potem pa sta se številki hitro povečevali. Po zadnjih informacijah je v napadu umrlo 36 ljudi, napad pa naj bi izvedli trije samomorilski napadalci. Po besedah turških uradnikov je velika večina mrtvih turških državljanov, nekaj pa je tudi tujcev.

Število ranjenih se je povečalo na 147.

Turški predsednik Tayyip Erdogan, ki je ostro obsodil napad, je takoj sklical srečanje s premierjem in poveljnikom vojaških sil. Izrazil je pričakovanje, da bo svet odločno ukrepal proti terorističnim skupinam. "Jasno je, da ta napad nima nobenega cilja, temveč je namenjen zgolj propagandi proti naši državi, in sicer prek krvi in bolečine nedolžnih ljudi," je sporočil v pisni izjavi.

"Ostro obsojam napadalce, ki so izvedli teroristični napad in tiste, ki so izdali ukaz zanj," je dejal turški notranji minister Bekir Bozdag.

Slovenci na varnem
Na MZZ-ju so potrdili, da so Slovenci, s katerimi je v stiku slovensko veleposlaništvo v Ankari, na varnem. Potekajo pa še preverjanja.

Andrej Šter z zunanjega ministrstva je za POP TV, na katerega se sklicuje STA, dejal, da po trenutnih informacijah med žrtvami ni Slovencev. Vsi, ki so potovali prek carigrajskega letališča oz. tisti, s katerimi je slovensko veleposlaništvo v Ankari v stiku, so se javili in niso poškodovani.


Proti Carigradu je ob 20.03 z ljubljanskega letališča poletelo letalo letalske družbe Turkish Airlines. Kot so za MMC povedali na Aerodromu Ljubljana, bi moralo letalo na letališču Atatürk pristati ob 23.20 po lokalnem času. Na MZZ-ju so kasneje potrdili, da je letalo pristalo na letališču Atatürk, vendar pa so potnike po pristanku zadržali v letalu.

Reuters je poročal, da so vsem letalom, namenjenim v Carigrad, ki so bila v času napada že v zraku, dovolili pristati na letališču Atatürk do 00.10 po lokalnem času. Po eksplozijah so bili vsi poleti z letališča odpovedani.

Zaradi napada bodo moteni številni leti na različnih relacijah, kajti letališče je eno glavnih letalskih vozlišč.

Turško letališče eno najbolj prometnih
Letališče Atatürk je najbolj prometno turško letališče, kamor letijo tudi letala Adrie Airways in Turkish Airwaysa iz Ljubljane. Na carigrajskem letališču so vsa letala preusmerili na sosednja letališča, med preusmerjenimi je najverjetneje tudi letalo Turkish Airways, ki je ob 20.03 poletelo iz Ljubljane, a za zdaj nam še ni uspelo dobiti potrditve z Aerodroma Ljubljana.

Kateri leti bodo preusmerjeni v sredo, še ni znano, bi pa moralo tudi zjutraj poleteti Turkishevo letalo iz Ljubljane v Carigrad.
Vse polete, ki bi morali z Atatürka poleteti, so odpovedali, potnike pa bodo prepeljali v hotele.

Dežurna številka MZZ 01 478 22 19. Dežurna številka veleposlaništva v Ankari: 00 90 312 405 42 21.

IS krepi napade v Turčiji
Gre za zadnjega v vrsti napadov, ki se vrstijo v Turčiji v zadnjih mesecih. Nazadnje je bilo v začetku meseca v bombnem napadu v bližini univerze in turističnih znamenitosti ubitih 11 ljudi, ranjenih pa 36. Tarča napada je bilo policijsko vozilo.

Pred tem je bilo marca v napadu samomorilskega napadalca v eksploziji na priljubljeni nakupovalni ulici blizu Taksima mrtvih pet ljudi, ranjenih pa 36. Odgovornost je prevzela skrajna Islamska država.

Še pred tem se je samomorilski napadalec, turški pripadnik Islamske države, v bližini turistov ob Hagii Sofii razstrelil januarja. Mrtvih je bilo 10 ljudi, ranjenih pa 15.
Dva napada v prestolnici Ankari letos so izvedli kurdski skrajneži.
Napadi so že zdaj povzročili nepopravljivo škodo turškemu turizmu, z zadnjim napadom pa se bo upadanje samo še nadaljevalo.