"Nočem biti alibi za mednarodno skupnost, ki ne počne popolnoma ničesar," je v pojasnilo napovedanega izstopa iz komisije ZN-a dejala Carla del Ponte. Foto: EPA
Sirija
Vojna je v veliki meri uničila Sirijo. Od leta 2011 je umrlo več kot 330.000 ljudi, več milijonov pa jih je razseljenih. Foto: Reuters

"Dokazi zadostujejo za to, da bi sirskega predsednika Bašarja Al Asada obsodili vojnih zločinov. V to sem prepričana," je nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in sodišča ZN-a za vojne zločine v Ruandi povedala za švicarska časnika Le Matin Dimanche in Sonntagszeitung.

"Vendar pa zaradi ruskega veta v Varnostnem svetu ZN-a na oblikovanje mednarodnega sodišča doslej ni bilo ne tožbe ne posebnega sodišča," je pojasnila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. položaj je opisala kot "frustrirajoč" in "tragičen".

Carla del Ponte je še dejala, da bi bila ob morebitni uvedbi mednarodnega sodnega procesa za Sirijo pripravljena prevzeti položaj mednarodne tožilke.

Napovedala izstop iz komisije
Nekdanja tožilka je ta teden napovedala izstop iz preiskovalne komisije, ki je pristojna za preiskovanje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov po začetku sirske vojne marca 2011. Komisijo, do katere je precej kritična, bo zapustila 18. septembra.

"Nočem biti alibi za mednarodno skupnost, ki ne počne popolnoma ničesar," je v danes objavljenem pogovoru Carla del Ponte pojasnila svoj izstop. "Moj odstop je tudi provokacija. Služiti mora kot pritisk na Varnostni svet ZN-a, ki mora žrtvam zagotoviti pravico," je dodala.

V ZN-u so se Carli del Ponte zahvalili za njen prispevek pri delu komisije in zagotovili, da bo komisija nemoteno nadaljevala delo.