Del Pontejeva je ocenila, da je Srbija dosegla napredek v sodelovanju s Haagom. Foto: EPA
Del Pontejeva je ocenila, da je Srbija dosegla napredek v sodelovanju s Haagom. Foto: EPA

Med obiskom v Beogradu je Del Pontejeva na sestanku s srbskim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem podala pozitivno oceno o napredku pri sodelovanju Srbije s sodiščem in lovljenju haaških obtožencev. Del Pontejeva se bo sestala še s srbskima predsednikom in premierjem, Borisom Tadićem in Vojislavom Koštunico, poroča B92.

Posebna enota, ki lovi vojne zločince, bo glavni haaški tožilki poročala o novih ukrepih v iskanju obtožencev in odkrivanju mreže njihovih pomagačev ter jo o rezultatih dosedanjih akcij in nedavni odločitvi vlade, da razpiše denarno nagrado za informacije, ki bi privedle do aretacije Ratka Mladića, Gorana Hadžića in Stojana Župljanina.

Po dvodnevnem obisku Srbije bo del Pontejeva o sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem poročala EU-ju. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je izjavil, da je približevanje Srbije EU-ju odvisno od tega poročila. Dodal je, da je Evropa pripravljena na podpis Sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi, a da Beograd še ni končal svoje naloge.