Carles Puigdemont je predvolilno kampanjo vodil iz Bruslja, kamor je pobegnil pred španskimi oblastmi. Foto: Reuters
Carles Puigdemont je predvolilno kampanjo vodil iz Bruslja, kamor je pobegnil pred španskimi oblastmi. Foto: Reuters
Katalonija
Katalonci so pri vprašanju neodvisnosti še vedno razdeljeni. Foto: Reuters

Lista Junts per Catalunya (Skupaj za Katalonijo), na čelu katere je Puigdemontova desnosredinska stranka PDeCAT, je na predčasnih volitvah 21. decembra zasedla 34 izmed 135 poslanskih sedežev v regionalnem parlamentu, leva Esquerra Republicana de Catalunya (Katalonska republikanska levica – ERC), katere vodja Oriol Junqueras je še vedno v priporu, pa 32.

Skupaj stranki tako nimata zadostne večine in sta odvisni od majhne, skrajno leve stranke CUP, ki se prav tako zavzema za neodvisnost in je na volitvah zasedla štiri poslanske sedeže. Stranka zdaj še ni javno podprla Puigdemonta za vnovičen mandat predsednika Katalonije.

Zmagovalka volitev se je odpovedala oblasti
Zmagovalka volitev je bila sredinska stranka Ciudadanos (Državljani), ki se zavzema za ohranitev enotnosti Španije, a se je konec decembra odpovedala poskusu sestave vlade, saj nima zadostne podpore drugih strank.

Novoizvoljeni katalonski parlament bo imel ustanovno sejo 17. januarja, nato pa bo moral kandidat za novega regionalnega vodjo dobiti v parlamentu zaupnico in oblikovati vlado. Ta postopek bi lahko trajal nekaj mesecev.

Volitve sklical Madrid
Spomnimo, volitve je sklicala vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v regionalnem parlamentu 27. oktobra v skladu s posebnimi ukrepi prevzela upravljanje sicer avtonomne pokrajine. Puigdemonta so odstavili s položaja in pred sodnim pregonom, zaradi katerega je večina njegovih vladnih kolegov vsaj začasno pristala v priporu, se je zatekel v Bruselj. Tožilstvo mu očita upor, vstajo in zlorabo javnih sredstev. V primeru vrnitve v domovino mu grozijo aretacija, obsodba in dolgoletna zaporna kazen.

Artur Mas se je umaknil
Obsodba na dve leti prepovedi opravljanja javnih funkcij zaradi organizacije simboličnega glasovanja o neodvisnosti leta 2014 je že doletela njegovega predhodnika Artura Masa. Ta se je zdaj odločil, da odstopi s čela stranke PDeCAT. Kot je pojasnil v torek zvečer, ne želi ovirati rasti stranke, poleg tega ga pri delovanju omejujejo številni sodni postopki proti njemu. Med drugim bo čez teden dni znana sodba v primeru afere z domnevno poneverbo sredstev in nezakonitim financiranjem stranke CDC, predhodnico PDeCAT. Mas sicer zanika povezavo med afero in njegovim odstopom, pa tudi ohladitev odnosov s Puigdemontom.