Fidel Castro se je pred dnevi po daljšem času znova pojavil na kubanski televiziji. Foto: Reuters
Fidel Castro se je pred dnevi po daljšem času znova pojavil na kubanski televiziji. Foto: Reuters
Raul Castro
Raul Castro je vpeljal serijo reform, odkar je februarja od starejšega brata prevzel oblast. Foto: EPA

EU je sankcije proti Kubi odpravil v četrtek, veljati pa naj bi začele v ponedeljek. S to potezo želi Bruselj spodbuditi spremembe na Kubi, do katerih je začelo prihajati, odkar je bolnega Fidela na oblasti februarja zamenjal njegov mlajši brat Raul Castro.

Castro: EU slabo ravna z ilegalnimi priseljenci
81-letni "el comandante" meni, da je ta odločitev "žaljiva", saj jo EU pogojuje z izboljšanjem spoštovanja človekovih pravic na Kubi, hkrati pa je EU le nekaj dni pred dvigom sankcij sprejel po Castrovem mnenju "brutalen" zakon, po katerem bi lahko ilegalne priseljence zaprli za do 18 mesecev.

V članku, objavljenem na kubanski uradni spletni strani, je Fidel zapisal, da medtem ko naj bi Kuba po mnenju EU-ja morala izboljšati spoštovanje človekovih pravic, sama slabo ravna z ilegalnimi priseljenci iz Latinske Amerike in namerava uporabiti nov zakon, da bi jih izgnala.

Odprava sankcij simbolična
EU je sankcije sprejel leta 2003 v protest aretaciji več kot 70 disidentov kubanske vlade. Sankcije so vključevale omejitev visokih vladnih obiskov in sodelovanje evropskih diplomatov na kulturnnih prireditvah na Kubi.

Evropska komisarka za zunaje odnose Benita Ferrero-Waldner je v četrtek napovedala, da bo EU še naprej spremljal človekove pravice na Kubi. Odprava sankcij, ki so jo vodilni kubanski disidenti kritizirali, je bolj ali manj simbolična, a kljub temu pomembna zmaga za Raula Castra.

Desetletja star trgovinski embargo ZDA proti Kubi še vedno ostaja v veljavi.

T. V.