Ameriške oblasti menijo, da je odločitev EU-ja napačna, saj da vlada Raula Castra ni izboljšala stanja človekovih pravic. Foto: EPA
Ameriške oblasti menijo, da je odločitev EU-ja napačna, saj da vlada Raula Castra ni izboljšala stanja človekovih pravic. Foto: EPA

O sankcijah so ob robu vrha EU-ja razpravljali zunanji ministri sedemindvajseterice pod vodstvom slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je ob prihodu na zasedanje poudaril, da podpira odpravo sankcij. Unija je sankcije, ki omejujejo diplomatske stike med stranema, uvedla leta 2003, ko je Kuba zaprla več kot 70 oporečnikov in so bili trije Kubanci ubiti na begu v ZDA, leta 2005 pa jih je na pobudo Španije zamrznila.

Med drugim sankcije zajemajo omejitve glede potovanj kubanskih voditeljev v Evropo in glede vloge evropskih diplomatov pri kubanskih kulturnih dogodkih. A so sankcije v primerjavi z ameriškimi precej milejše.

"Razočarani smo nad odločitvijo. Menimo, da morata Castra narediti še veliko korakov, preden se bo izboljšalo stanje človekovih pravic za navadne Kubance in ko bo mogoče odpraviti sankcije," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za državno varnost Gordon Johndroe. Vodilni oporečnik Oswaldo Paya je izrazil upanje, da ta odločitev ne pomeni, da EU odobrava Raula Castra. Kubanska televizija je o odločitvi EU-ja poročala le na kratko.

K. T.