Jožef Kunič je služboval kot veleposlanik Slovenije v Franciji in v Iranu, zdaj pa je predsednik društva za mednarodne odnose. Foto: MMC RTV SLO
Jožef Kunič je služboval kot veleposlanik Slovenije v Franciji in v Iranu, zdaj pa je predsednik društva za mednarodne odnose. Foto: MMC RTV SLO

Upam, da bo učinek odkritja depeš za Slovenijo na daljši rok pozitiven.

Jožef Kunič
Borut Pahor
Po mnenju Kuniča je bilo Pahorjevo ravnanje resnično podobno banana republiki. Foto: MMC RTV SLO
Mladika
Delo slovenske diplomacije je Kunič ocenil kot dobro, okaral pa je delo nekaterih politikov zunaj ministrstva. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Jožefom Kuničem

Potem ko je razkritje približno 250.000 diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks razburilo svetovno in zaradi pogovorov premierja Boruta Pahorja z ameriškim odpravnikom poslov Bradleyjem Frednom tudi slovensko javnost, smo v spletno klepetalnico povabili predsednika Slovenskega društva za mednarodne odnose ter nekdanjega veleposlanika Slovenije v Franciji in v Iranu Jožefa Kuniča.

Kunič depeši odpravnika poslov verjame
Kunič je v spletni klepetalnici pojasnil, da so depeše način komuniciranja med veleposlaništvi in domačim ministrstvom za zunanje zadeve. "Depeše morajo biti kratke, jedrnate in razumljive. V depešah daje zunanje ministrstvo inštrukcije diplomatom po svetu, kaj naj delajo, veleposlaništva po svetu pa poročajo o vseh srečanjih v državi, kjer delujejo," je pojasnil Kunič.

Na vprašanje, ali verjame depeši odpravnika poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani, ki ga je obiskal Pahor, pa je Kunič odgovoril, da depeša, če ni ponaredek, odraža to, kar se je na pogovorih dogajalo, in ji zato verjame. "Če pa bi depeša bila ponaredek, bi se po mojem prepričanju veleposlaništvo ZDA že ostro odzvalo," je še pojasnil Kunič.

Delovanje premierja in ministrstva v okvirih zunanje politike
Na vprašanje, ali bi moral premier Pahor odstopiti, je Kunič odgovoril, da ni kvalificiran, da bi dajal take ocene, a meni, da se mora prenehati stanje nizkega zaupanja slovenskih državljanov v Vlado Republike Slovenije, kajti to za Slovence in Slovenke ni dobro. Neusklajenost premierja Pahorja in zunanjega ministrstva ob pogovoru z ameriškim odpravnikom poslov pa je Kunič komentiral z besedami: "Premier seveda deluje v zunanji politiki, vendar običajno o tem obvešča zunanje ministrstvo. Vsekakor pa mora biti delovanje enega in drugega v okvirih skupne zunanje politike."

Predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose je povedal, da ne ve, kaj lahko še prinesejo razkritja novih depeš, a da nas zaradi interesa ZDA in Evropske unije po urejanju razmer na Balkanu ne sme presenetiti, če bomo v prihodnjih depešah zasledili tudi mnenja o aktivnostih v povezavi z arbitražnim sporazumom.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Slovenska depeša je bila očitno zanimiva
Izkušen diplomat je povedal, da razkritje depeš ne bo imelo resnejših posledic na odnose med ZDA in Slovenijo, saj ti odnosi temeljijo na skupnih vrednotah in interesih ter so dobri. Glede Slovenije in njenega pojavljanja v svetovnih medijih je Kunič izrazil mnenje, da ne gre za tako velik škandal, kot je to videti v Sloveniji, ampak bolj za posebnost, ki se ji žal nekateri mediji posmehujejo. Na vprašanje, zakaj tuji mediji Sloveniji namenjajo tako pozornost, je odgovoril, da "časopisi očitno izberejo predvsem tiste depeše, katerih vsebina je zares zanimiva in ki poročajo o res čudnih dogodkih ali pa na res enkraten način". "Depeše o Sloveniji so očitno takšne bile."

Kunič je v klepetu povedal še, da je nekje prebral, da je slovenska diplomacija postala dolgočasna, kar sam vidi kot velik kompliment, ker to pomeni, da slovenska diplomacija deluje normalno. "Ocenjujem jo pozitivno, pozitivno ocenjujem delo MZZ-ja, ne morem pa pozitivno oceniti dela nekaterih politikov zunaj ministrstva," je pojasnil Kunič, ki je povedal še, da si želi, da bi razkritje depeš pripomoglo k profesionalizaciji diplomacije in k temu, da politiki diplomacijo in njene tehnike bolje spoznajo ter v popolnosti upoštevajo.

Depeše bodo škodovale Kitajski in Savdski Arabiji
Kunič meni, da se delovanje diplomacije in delovanje politikov v mednarodnih odnosih zaradi objave depeš ne bo spremenilo, povedal pa je, da so depeše škodo zagotovo povzročile Kitajski z razkritjem njenih mnenj o Severni Koreji, da razkritje zagotovo ni koristilo Savdski Arabiji ter da je najbrž še nekaj takih držav. "Čas bo pokazal, kako velika je bila ta škoda," je pojasnil Kunič.

Glede zahteve ZDA, da bi morali WikiLeaks uvrstiti na seznam terorističnih organizacij, je Kunič je dejal, da gre za senzacionalistično izjavo, ki nima resne osnove. Glede morebitnih teorij zarote pa je nekdanji diplomat povedal: "Težko je takšnim špekulacijam verjeti, težko pa jih je v celoti zavrniti. Mogoče je, da gre za zaroto ali ne, a iz zgodovine diplomacije vemo, da je bila mnogokrat razlog za uhajanje informacij zarota, mnogokrat pa ne."

Upam, da bo učinek odkritja depeš za Slovenijo na daljši rok pozitiven.

Jožef Kunič
Pogovor z Jožefom Kuničem