V razkiritih ameriških depešah se pojavlja tudi slovenski zunanji minister. Foto: MMC RTV SLO
V razkiritih ameriških depešah se pojavlja tudi slovenski zunanji minister. Foto: MMC RTV SLO
Guantanamo
Pahor pozdravlja Obamovo prizadevanja za zaprtje Guantanama. Foto: EPA
Steve Jobs
Pahor upa, da se bo v Silicijevi dolini srečal s Stevom Jobsom. Foto: EPA
Depeše še vedno odmevajo v svetu

Slovenija se je znova pojavila v razkritih tajnih dokumentih ameriških diplomatov in tudi tokrat je glavna tema želja po srečanju slovenskega premierja Boruta Pahorja z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

O pogojih za tako srečanje se je pri ameriških predstavnikih pozanimal zunanji minister Samuel Žbogar, poroča nemški Spiegel, ki se sklicuje na razkrito vsebino ameriških depeš.

ZDA niso ničesar obljubile
Ameriški diplomati so Žbogarju prijazno svetovali, naj Slovenija še dejavneje sodeluje v Afganistanu in tudi pri reševanju vprašanja zapornikov v Guantanamu.

ZDA so Žbogarju vseeno dale vedeti, da mu tudi, če Slovenija ustreže vsem njihovim zahtevam, ne morejo zagotoviti srečanja med slovenskim premierjem in ameriškim predsednikom.

Premier upa na srečanje s Stevom Jobsom
Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da so si za sestanek prizadevali. "Nismo pa ga in ga tudi nikoli ne bomo pogojevali s sprejemom zapornika iz Guantanama. Razloga sta dva: nimamo pravne podlage, potrebno pa je preveriti tudi varnostno situacijo, če bi do tega prišlo," je dejal.

"V Sloveniji ni bilo možnosti za to, tudi če bi bile ZDA to pripravljene storiti," je bil jasen premier.

O tem, da naj bi Žbogar ponujal celo sprejem dveh zapornikov, pa je Pahor dejal, da je treba povprašati zunanjega ministra. Pojasnil je, da je bila Slovenija pripravljena zapornika sprejeti celo za nič, saj so pozdravljali odločitev ameriškega predsednika Obame, da zapre Guantanamo.

Glede prizadevanj za obisk v Beli hiši je Pahor dejal, da bi bil obisk premierja v Beli hiši signal zelo dobrih odnosov med državama, ponudila pa bi se tudi možnost gospodarskega sodelovanja.

Pahor sicer v začetku leta odhaja na obisk v ZDA. "Obisk bo gospodarske narave. Obiskali bomo Silicijevo dolino, Stanford in nekatere druge velike igralce. Upam, da bom lahko med njimi govoril s Stevom Jobsom." Jobs je ustanovitelj ameriškega računalniškega velikana Apple.

Na novinarsko vprašanje, ali bi Slovenija ponudila zatočišče ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu je premier dejal, da ne. Po njegovih besedah gre namreč verjetno za premišljeno dejanje o nepredstavljivih posledicah, ki jih bo imelo takšno razkritje. "In zato mu azila ne bi dali, tudi če bi zanj zaprosil," je bil odločen Pahor.

Pahor nima posebne želje po srečanju z Obamo
To je drugo razkritje WikiLeaksa ta teden, ki govori o veliki želji slovenskega premierja, da bi se v Beli hiši srečal z Obamo. V prejšnji razkriti depeši je pisalo, da se je Pahor pred letom dni na ameriškem veleposlaniptvu v Ljubljani srečal z odpravnikom poslov Bradlyem Frednom.

Pogovor naj bi tekel o sprejetju zapornika iz Guantanama v Slovenijo, v zameno pa si je Pahor zaželel 20-minutnega srečanja z Obamo, s čimer naj bi želel slovenski javnosti vprašanje ujetnikov predstaviti kot podporo najpomembnejšemu zavezniku Slovenija.

Na četrtkovi novinarski konferenci je Pahor odločno zavrnil, da bi z Američani barantal glede zapornikov in srečanja, ob tem pa poudaril, da Slovenija nima servilne politike. Dejal, da sam ni nikoli izražal posebne želje po srečanju z Obamo, saj mu po njegovih besedah zadoščajo sestanki na različnih skupinskih srečanjih in ob njihovem robu.

Depeše še vedno odmevajo v svetu