Rupel si ne upa napovedati, kakšne posledice bo imela objava depeš za Pahorja. Foto: EPA
Rupel si ne upa napovedati, kakšne posledice bo imela objava depeš za Pahorja. Foto: EPA
Tomšič meni, da ni mogoče vnaprej trditi, da gre pri Pahorjevih dogovorih z Američani za koruptivna dejanja.

"Najvažnejše reči pa se v njih ne pojavljajo, saj si državniki pogosto kar telefonirajo in sestajajo, tako da so klasična orodja bolj za orientacijo."

Nekdanji slovenski zunanji minister je za MMC povedal, da pozna samo eno (Fredenovo) depešo in da ta ni dobra niti za ZDA niti za Slovenijo. "Fredenova depeša ne vsebuje zadev, ki bi bile sporne za mednarodne odnose, ampak predvsem kaže, kako Američani gledajo na posamezne poteze naših ljudi. V vsakem primeru gre za zoprno dogajanje. Tatvina diplomatskih dokumentov je huda reč," meni Rupel.

"Obiski slovenskih državnikov v Washingtonu se ne organizirajo na način, kot izhaja iz depeše. To bi morali predsedniku vlade povedati vsaj na MZZ." In kakšne politične posledice napoveduje Pahorju zaradi depeše? "Ne upam si napovedovati posledic za predsednika vlade. Bolj kot kesanja tega ali obsodb onega si želim spoznanja, da Slovenija tako ne more naprej. Treba bi bilo razstaviti problematične ustanove in združiti vse slovenske moči." In še: "Naš predsednik vlade se je v pogovoru z ameriškim diplomatom preveč izpostavil. Za izpostavljanje so veleposlaniki ali v skrajnem primeru zunanji ministri."

Rupel pa napoveduje tudi, da s tem zgodbe še ni konec: "Skrbi me, da bi se v nasprotju s slovenskimi nacionalnimi interesi zapletli odnosi z ZDA. Zanima me tudi, kakšni so bili dogovori med slovensko in ameriško vlado v zvezi z arbitražnim sporazumom. Tega se Fredenova depeša dotika na koncu povzetka ("Pahor je izrazil svojo največjo hvaležnost za napore veleposlaništva in ameriške vlade pri razrešitvi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško ..."). Imam vtis, da bomo o tem brali v naslednjih depešah, ko jih bojo pri WikiLeaks spustili v obtok."

Tomšič: Slabo za podobo vlade
Da si Pahorjeva vlada z depešami ni naredila nobenih uslug, se strinja tudi Matevž Tomšič, predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije. "Koncentracija afer, v katere je pogreznjena Pahorjeva vlada, je v zadnjem času tolikšna, da se človek znova in znova sprašuje, kaj nam lahko še 'pripravijo'. Vsekakor se bo s to afero njen imidž in tudi imidž njenega predsednika še poslabšal (se pravi, da bo prišlo do nasprotnega učinka od tistega, ki ga je premier v tej zgodbi načrtoval)."

Tomšič vsebino depeš komentira takole: "Ta dogodek (o verodostojnosti depeš ne gre dvomiti, saj diplomati tega ne pošiljajo kar brez zveze) razkriva novo blamažo aktualne vladajoče garniture in premierja Pahorja osebno. Očitno je iz čistih notranjepolitičnih razlogov Američanom obljubljal različne usluge, mimo pravil in mimo drugih relevantnih državnih ustanov (predvsem parlamenta)."
Ob tem poudarja, da so tajna dogovarjanja v mednarodnih odnosih nekaj precej običajnega, a da pri tem ni šlo za nikakršna pogajanja, prek katerih naj bi Slovenija za neko uslugo iztržila določene koristi: "Koristi od slikanja z Obamo bi imel zgolj premier osebno (posredno vlada kot celota), saj bi se mu zaradi družbe v Sloveniji zelo priljubljenega ameriškega predsednika lahko izboljšal močno načet ugled v javnosti."