Grozni se po uničujočih vojnah počasi znova postavlja na noge, a rane še dolgo ne bodo povsem zaceljene. Foto: EPA
Grozni se po uničujočih vojnah počasi znova postavlja na noge, a rane še dolgo ne bodo povsem zaceljene. Foto: EPA

Nekdanja Avenija zmage se zdaj imenuje Putinova avenija po nekdanjem ruskem predsedniku, ki se je po koncu mandata maja letos povzpel na položaj premierja.

"To avenijo smo poimenovali po Vladimirju Vladimiroviču Putinu, ker je odrešitelj čečenskega ljudstva... Rešil nas je pred genocidom," je na slovesnosti ob preimenovanju avenije dejal Kremlju zvest čečenski predsednik Ramzan Kadirov, ki je izrazil prepričanje, da ga pri preimenovanju avenije podpira 99 odstotkov Čečenov, saj je Putinova vojaška intervencija leta 1999 Čečenijo rešila pred "mednarodnimi kriminalci".

S Kadirovom se je strinjal tudi župan Groznega Muslim Hučijev. "To dejanje je priznanje Putinovemu pomembnemu prispevku v boju proti terorizmu ter gospodarski in družbeni obnovi Čečenije," je dejal župan mesta, ki je v dveh vojnah doživelo skoraj popolno uničenje s strani ruske vojske.

Preimenovanje ulice v čečenski prestolnici je navdušilo tudi Putinovega naslednika, zdajšnjega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki je dejal, da gre "za čudovito novico ... čudovito gesto celotnega čečenskega ljudstva."

Po nizu bombnih napadov v stanovanjskih soseskah v ruskih mestih, za katere so ruske oblasti okrivile čečenske upornike, čeprav javnosti niso nikoli pokazale dokazov o povezanosti napadov in upornikov, je Moskva s Putinom na čelu ruske vlade v kavkaško pokrajino poslala vojsko in začela drugo čečensko vojno, v kateri je bilo več desettisoč ljudi.

G. V.