Ramzan Kadirov naj bi zaslužil veliko denarja z izsiljevanji in s tihotapljenjem čečenske nafte. Foto: EPA
Ramzan Kadirov naj bi zaslužil veliko denarja z izsiljevanji in s tihotapljenjem čečenske nafte. Foto: EPA

Kadirov je sin ubitega nekdanjega čečenskega predsednika in je bil lani imenovan za čečenskega premierja. Na predsedniškem mestu bo zamenjal Aluja Alhanova, ki je že zdaj deloval v senci Kadirova, in je po besedah Kremlja odstopil na lastno željo. Kadirov je bil v prvi čečenski vojni na strani upornikov, v drugi vojni, ki se je začela leta 1999, pa je prestopil na rusko stran.

Hude obtožbe človekoljubnih organizacij
Človekoljubne organizacije obtožujejo Kadirova in njegovo zasebno milico, da so odgovorni za številne umore in ugrabitve, ki so sicer del čečenskega vsakdana. Kadirov vse obtožbe zanika in zatrjuje, da le zagotavlja varnost v nemirni državi.

Že nekaj časa se je napovedovalo, da bo Kadirov na predsedniškem mestu kmalu zamenjal Alhanova, saj je oktobra dopolnil 30 let, kar je predpisana starostna meja za predsednika. Prejšnji mesec so oblasti s pročelij zgradb tako že začele odstranjevati portrete Alhanova, ki so jih zamenjali portreti Kadirova in njegovega očeta Ahmada.

Heroj Rusije
Ahmad Kadirov je bil ubit v atentatu maja leta 2004, ko se je udeležil vojaške parade na stadionu v čečenskem glavnem mestu Grozni. Po njegovi smrti je Putin sina Ramzana odlikoval z medaljo heroj Rusije, ki je najvišje odlikovanje v državi.

Nekateri mediji so Kadirova povezali z umorom ruske novinarke Ane Politkovske oktobra lani, saj je raziskovala delovanje njegove administracije in je bila na splošno kritična do razmer v Čečeniji. Kadirov je povezavo zavrnil z besedami, da ne ubija žensk.