Omejena količina marihuane bo na Češkem kmalu dovoljena. Foto: EPA
Omejena količina marihuane bo na Češkem kmalu dovoljena. Foto: EPA

Nova pravila veljajo tudi za posedovanje heroina, amfetaminov in nekaterih halucinogenih mamil. Na Češkem so sicer že do zdaj posedovanje mamil za osebno uporabo redko kazensko preganjali, pri tem pa tudi notranja pravila policije niso bila javno znana.

Sprejem zakona je na noge dvignil vzgojevalce kaktusov. Češka ministrica za pravosodje Daniela Kovarova jim je zagotovila, da ljubiteljev kaktusov, ki te rastline vzgajajo v botanične ali znanstvene namene, ne bodo kaznovali.

Na Češkem so sicer že do zdaj posedovanje mamil za osebno uporabo redko kazensko preganjali, pri tem pa tudi notranja pravila policije niso bila javno znana.

Primer Portugalske
Dekriminalizacijo mamil (maihuane, kokaina, heroina in metamfetamina) za osebne namene je leta 2001 izvedla tudi Portugalska. Portugalci so se ob sprejemu zakona bali, da bodo vzpodbudili t. i. mamilarski turizem oziroma da se bo v državi zvišalo število odvisnikov. A kot piše Times, se je zgodilo ravno nasprotno. Portugalska, ki je imela najvišje število odvisnikov v Evropi, je po dekriminalizaciji zaznala padec uživanja mamil med najstniki. Prav tako se je znižala okužba z virusom HIV.

Katere evropske države so še dekriminalizirale mamila?
Uživanje in posedovanje mamil nista kriminalni dejanji v Španiji. Če pa mamila uživate na javnem mestu, je to prekršek, za katerega boste morali odšteti od 300 do 30.000 evrov. Država lahko obtožbo ovrže, če se posameznik odloči za zdravljenje.

Če boste imeli na Nizozemskem v svojem žepu manj kot pol grama t. i. trde droge ali pet gramov marihuane, za to ne boste kaznovani, le policisti imajo pravico, da vam snov odvzamejo.