Britanski The Guardian je zapisal, da je slovenska vlada zaradi poraza Alenke Bratušek na vrhu stranke pred razpadom. Foto: Guardian
Britanski The Guardian je zapisal, da je slovenska vlada zaradi poraza Alenke Bratušek na vrhu stranke pred razpadom. Foto: Guardian
Zoran Janković
Zoran Janković se je po navedbah APE-ja za vrnitev na vodilni položaj v stranki odločil, da bi stranko "vrnil k njenim koreninam". Foto: BoBo
V Slovenijo uprte tudi oči iz tujine

Avstrijska televizija ORF je poročala, da so boj za oblast v stranki med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem sprožila osebna in politična nasprotja. "Janković je politični boter Bratuškove, vendar je bil njun odnos že dalj časa načet. Janković nasprotuje načinu sanacije bank in načrtovani privatizaciji, v kar je Bratuškova privolila, upoštevajoč zahteve drugih koalicijskih partnerjev," je poročal ORF.

"Besede Bratuškove, da ne bo mogla nadaljevati vodenja vlade, če bo izgubila podporo v stranki, pri članih stranke niso učinkovale. Te je znal Janković s svojim spretnim in spravnim govorom veliko bolje mobilizirati," je še poročal ORF, ki dodaja, da je malo verjetno, da bo zaradi poraza vidno prizadeta Bratuškova prisluhnila Jankovićevemu pozivu in ostala premierka. Slovenija je tako znova zdrsnila v politično krizo, ki si je zaradi svojega težkega socialnega položaja ne more privoščiti.

Zaradi dogodkov v Pozitivni Sloveniji in posledično v koaliciji bo danes izjemoma ob 22.00 na sporedu TV Slovenija 1 informativna oddaja Odmevi.


"Zaradi Alenke Bratušek se je Slovenija izognila trojki"

Da slovenski vladni koaliciji grozi razpad, je poročal nemški časopis Der Spiegel. Prispevek s podobnim naslovom je na novičarskem portalu objavila tudi nemška televizija ARD Tagesschau, ki med drugim navaja, da je 44-letna Bratuškova zagrozila z odstopom, če bo poražena, vendar tega za zdaj še ni podala. Ob tem časopis tudi spomni, da je Bratuškovi s pomočjo privatizacije, strogih varčevalnih in reformnih ukrepov ter s finančno pomočjo bankam uspelo, da se je Slovenija izognila pomoči trojke.

Poslovni portal Bloombergu je zapisal, da bi napoved predčasnih volitev lahko ustavila prodajo slovenskih obveznic in ceno zadolževanja dvignila. Za finančne trge namreč padec vlade prinaša negotovost in tveganje, zaradi česar posojilodajalci zahtevajo višjo premijo.

Sicer pa so o zmagi Jankovića na tajnem glasovanju med drugim poročali avstrijska tiskovna agencija APA, nemški dpa, francoski AFP, hrvaška Hina in srbski Tanjug.

Igra pokra se ni izšla
APA je poročala, da je premierka v boju za predsedniški položaj v stranki zastavila premierski stolček, a se ji tvegana igra pokra ni izšla. Pričakovati je, da bo odstopila kot premierka, kakšna bo njena nadaljnja politična kariera, pa še ni znano. Zmago 61-letnega Zorana Jankovića pa so označili kot "njegovo osebno zmago", ki pomeni "hkrati poraz za njegovo stranko: zaradi njegove vrnitve bo PS najverjetneje po dobrem letu izgubil primat v levosredinski vladi". Janković se je po navedbah APE-ja za vrnitev na vodilni položaj v stranki odločil, da bi stranko "vrnil k njenim koreninam". Cena, ki jo bo za to plačal ne samo PS, pač pa celotna država, bi bila lahko zelo visoka, opozarja APA, ki nato podrobno opiše Jankovićevo politično pot.

"Finančni strokovnjakinji je sicer v zadnjih mesecih uspelo, da je preprečila bankrot države, prav tako država tudi ni potrebovala denarja iz reševalnega mehanizma ESM," je poročala nemška agencija dpa, ki je zapisala, da je Zoran Janković Alenki Bratušek na kongresu stranke očital zgrešeno gospodarsko politiko. "Vsekakor pa še ni rešen slab položaj državnega bančnega sektorja, prav tako še ni reforme pokojninskega sistema in trga dela ter sanacije državnih financ." Dodali so, da se v državi, ki se otepa z gospodarskimi težavami, lahko poveča možnost za krizo in predčasne volitve.

Hrvaška Hina dodaja, da slovenski politični analitiki predvidevajo, da je nadaljnji razvoj političnih razmer v Sloveniji odvisen od koalicijskih partnerjev Pozitivne Slovenije v vladi, saj so nekateri izmed njih napovedali odhod iz vlade, če bo stranko prevzel Janković.

V Slovenijo uprte tudi oči iz tujine