Zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS-a in posledičen razpad koalicije skrbita gospodarstvo. Foto: BoBo
Zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS-a in posledičen razpad koalicije skrbita gospodarstvo. Foto: BoBo
Odzivi gospodarstva na politično krizo
Gospodarstvo svari politiko

Zaradi dogodkov v Pozitivni Sloveniji in posledično v koaliciji bo danes izjemoma ob 21.40 na sporedu TV Slovenija 1 informativna oddaja Odmevi.

Predsednik GZS-ja je povedal, da so spremljali, kaj se bo zgodilo na petkovem kongresu PS-ja, ki se je zavlekel pozno v noč, saj gre za vodilno politično stranko, ki odločujoče vpliva na prihodnost političnega zemljevida v Sloveniji.

Nestabilne vlade so slovenska stalnica
"Vsaka nestabilnost je za gospodarstvo zelo neprijetna. Nestabilne vlade, ki se od leta 2008 pogosto menjajo, s premalo trdno koalicijsko zavezo, so žal stalnica v slovenskem prostoru," je dejal Hribar Milič.

To je po njegovem mnenju tudi ključni razlog, zakaj se Slovenija ne izvije iz krize. "Vsa gospodarstva so zaradi takšnih in drugačnih razmer do leta 2008 prišla v krizo. Večina gospodarstev in držav se je iz te krize izkopala, mi pa se zdaj že šest let izvijamo iz krize, ker imamo politično nestabilnost. Včerajšnja zamenjava (na čelu PS-ja) bo to samo še povečala," je prepričan predsednik GZS-ja, kjer predvidevajo, da se bo vsaj za nekaj mesecev ustavilo praktično vse v državi, na ministrstvih se bodo bali ukrepati, najrazličnejše investicije in reforme pa bodo prav tako počakale.

"Malo bo morda še dodatno upadla potrošnja zaradi zmanjšanega zaupanja, ampak - kot rečeno - mi bi odboj od dna lahko dosegli z oživljanjem domačega trga, z večjim zaupanjem, tudi tujine, s tujimi investicijami, s privatizacijo, z odpiranjem. Bojim se, da bo to zastalo. Zaradi tega lahko napovemo vsaj, da tega odboja od dna še nekaj mesecev, recimo pol leta, ne bo," je glede morebitne nove recesije zaradi politične krize napovedal Hribar Milič.

Gospodarstvo si ne želi politične krize
Na dejstvo, da bi imela politična nestabilnost škodljive posledice za gospodarstvo, opozarjajo tudi v Združenju Manager. "Kljub temu da vodenje PS-ja kot predsednik prevzema Zoran Janković, menimo, da odstop vlade v tem obdobju gospodarstvu ne koristi," so zapisali in dodali, da gospodarstvo ne deluje v izoliranem prostoru.

"Politična nestabilnost se prenaša v podjetja in jim povzroča negativne učinke. Ob morebitnem odstopu vlade se bomo ponovno soočili z višjimi cenami financiranja, nižjo dinamiko odločanja o tujih naložbah v Sloveniji in vsem tistim, kar krni konkurenčnost," opozarjajo v Združenju Manger in dodajajo, da gospodarstvo potrebuje stabilno okolje ter odgovornost politike do rasti in razvoja države.

Semolič: Politika naj odpira delovna mesta
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič dogajanja v Pozitivni Sloveniji (PS), na čelo katere se je ponoči znova zavihtel Zoran Janković, ne želi podrobno komentirati, saj gre za strankarsko zadevo. Kljub temu pa meni, da bi morala biti prednostna naloga politike ne glede na zaplete ustvarjanje kakovostnih delovnih mest.

Semolič je prepričan, da bi se morala politika v Sloveniji spremeniti, saj politika ekstremnega varčevanja ni prava pot. "Odstopiti moramo od prevladujoče politike, ki jo žal spremljamo v mnogih evropskih državah, predvsem v južnem delu Evrope - da se kriza rešuje z ekstremnim varčevanjem, zniževanjem socialnih pravic, stalnimi pritiski na pokojnine, socialne transferje," je dejal.

To je po njegovem mnenju povsem zgrešena pot. "Mislim, da je potreben ta premik v slovenski politiki. Do te spremembe mora priti. Temu bi morala politika podrediti vse ostalo, kar to nesrečno politiko spremlja," je sklenil sogovornik.

Odzivi gospodarstva na politično krizo
Gospodarstvo svari politiko