Uporniki LRA-ja sejejo strah in grozo na severu Konga. Foto: EPA
Uporniki LRA-ja sejejo strah in grozo na severu Konga. Foto: EPA
Konec prejšnjega in v začetku tega tisočletja je Kongo postal bojišče več kot ducata vojsk in uporniških gibanj iz sosednjih držav. V spopadih je umrlo nekaj miljonov Kongovcev. Foto: EPA
LRA ugrabljene otroke izuri v vojake, ki nato nadaljujejo morijo. Foto: EPA

Ameriška vojska je pomagala pri urjenju ugandskih enot in financirala ofenzivo v kongovskem nacionalnem parku Garamba, kamor so se zatekli uporniki iz Gospodove odporniške vojske (LRA). Voditelji upornikov so pobegnili, bojevnike razdelili v manjše skupine, te pa so nato sejale smrt od mesta do mesta na severovzhodu Ugande in sesekale, zažgale, ustrelile ali s palicami do smrti preteple vsakogar, ki jim je stal na poti.

ZDA priskrbele svetovalce, opremo in denar
ZDA so ugandske enote urile že več let, njihova vloga v operaciji pa ni bila širše znana. Šlo je za prvo vojaško ofenzivo v Kongu, ki so jo pomagale načrtovale ZDA, je zatrdil višji predstavnik ameriške vojske za New York Times. Ugandskim enotam je z nasveti pomagalo 17 svetovalcev in analitikov Pentagona, ZDA so priskrbele satelitske telefone, obveščevalne podatke in za milijon dolarjev goriva. Ameriško pomoč ugandski vojski v boju z uporniki pod vodstvom Josepha Konyja je novembra lani osebno odobril predsednik ZDA George Bush.

Le drezanje v osje gnezdo?
Po načrtu naj bi ugandska vojska 14. decembra lani bombardirala tabor LRA-ja, nato pa okoli 700 upornikov odrezala z več kot 6.000 ugandskimi in kongovskimi enotami. Gosta megla je za nekaj ur odložila kopensko operacijo, ki je tako izgubila element presenečenja. Ugandski helikopterji so bombardirali prazno Konyjevo kočo, ko pa so v tabor prispele skupne ugandsko-kongovske enote, je večina upornikov že ušla. Vojaki so iz tabora rešili okoli 100 ugrabljenih otrok in ubili nekaj upornikov, a operacijo je večina človekoljubnih organizacij obsodila in označila za drezanje v osje gnezdo. Okoli božiča je bilo v vasi Faradje blizu nacionalnega parka ubitih 150 ljudi. Hkratni napadi upornikov so potekali tudi v do 160 kilometrov od parka oddaljenih vaseh.

Civilistov prepuščeni na milost in nemilost upornikom
"Operacija je bila slabo načrtovana in slabo izvedena," je bila kritična Julia Spiegel, borka proti genocidu v Ugandi. Organizacije za človekove pravice so ogročene, ker ugandske in kongovske enote, ki so izvedle operacijo, niso storile ničesar ali skoraj ničesar, da bi zaščitile prebivalce okoliških vasi, čeprav so vedeli za krvavo zgodovino povračilnih ukrepov upornikov nad civilisti. Enote niso zaprle mogočih poti pobega upornikov ali v bližnje vasi poslale vojake, da bi zaščitili vaščane. Pokoli so bili "standardna operacijska procedura LRA-ja. In regionalne vlade so to vedele," je dodala Spiegelova.

ZDA so si oprale roke
Ameriški uradniki so priznali, da operacija ni potekala tako dobro, kot so načrtovali, in da so bili vaščani prepuščeni sami sebi. "Priskrbeli smo informacije in alternative, o katerih naj bi razmislili, a odločitve so bile njihove," je razlagal eden izmed ameriških oficirjev. "To ni bila naša operacija," je opral roke ZDA. Predstavnik ugandske vojske ni želel govoriti o ameriški vpletenosti v operacijo. "Teh pomorov ni bilo mogoče preprečiti," je bil njegov odgovor.

Kongovci plačujejo krvavi davek
LRA ni kongovsko gibanje, a je Kongo - kot že tolikokrat do zdaj - prizorišče bojev tujih vojska, ceno teh bojev pa plačujejo prebivalci Konga. V DR Kongo je sicer okoli 16.000 mirovnikov Združenih narodov, a ker so porazdeljeni po celi državi, niso dovolj močni, da bi prebivalce zaščitili pred uporniki.

LRA je še vedno na svobodi, pomika se od ene vasi do druge, za seboj pa pušča zažgane kolibe in zdrobljene lobanje. Priče poročajo, da so ugrabili na stotine otrok, najnovejših rekrutov njihove vojske sužnjev.

T. V.