Ob rekah beguncev, ki se zgrinjajo v Evropo, je ideja o trajnem miru vse bolj oddaljena. Foto: Reuters
Ob rekah beguncev, ki se zgrinjajo v Evropo, je ideja o trajnem miru vse bolj oddaljena. Foto: Reuters
false
Ban Ki Mun je sprte strani pozval, naj odložijo orožje in ustavijo poboje. Foto: Reuters

"Namesto da obupamo nad razmerami, pokažimo kolektivno odgovornost ter zahtevajmo konec brutalnosti in nekaznovanosti odgovornih za konflikte," se je v svoji poslanici ob mednarodnem dnevu miru zavzel Ban Ki Mun in sprte strani pozval k prekinitvi ognja. Želi si, da bi odložili orožje, ustavili poboje in uničevanje ter omogočili trajen mir.

Načrt za trajen mir
"Čeprav se stanje morda zdi brezupno, ljudje po svetu sanjajo o življenju v miru," je povedal generalni sekretar in opozoril na reke beguncev, ki se valijo po Evropi v iskanju mirnejšega in boljšega življenja.

"Sicer živimo v obdobju številnih konfliktov, vendar tudi v dobi velikega upanja," je dodal v poslanici in spomnil, da se bodo čez nekaj dni na sedežu Združenih narodov (ZN) v New Yorku zbrali voditelji z vsega sveta in sprejeli razvojno agendo do leta 2030 oziroma 15-letni načrt za trajnostni razvoj. "Gre za načrt, kako ustvariti razmere, kjer bodo vsi živeli dostojanstveno, kjer bo revščina preteklost in mir trajen," je poudaril.

Obvarujmo prihodnje rodove pred grozotami vojne
Spomnil je tudi, da letos zaznamujemo 70. obletnico ZN-a. "Zato izkoristimo to priložnost in dosezimo temeljni cilj organizacije, da obvarujemo prihodnje rodove pred strahotami vojne," je še pozval Ban Ki Mun.

Generalna skupščina ZN-a je leta 1981 razglasila, da bo prvi dan septembrskega rednega zasedanja uradno mednarodni dan miru. Leta 2001 pa se je odločila, da se bo mednarodni dan miru vsako leto praznoval 21. septembra.

Konec meseca razprava svetovnih voditeljev
Uradno zasedanje 70. Generalne skupščine ZN-a se je sicer v New Yorku začelo v torek in bo doživelo vrhunec konec meseca s splošno razpravo svetovnih voditeljev. Med njimi bo letos tudi premier Miro Cerar z delegacijo.