Abraham je bil rojen v Kairu. Foto: EPA
Abraham je bil rojen v Kairu. Foto: EPA
Slovenija imenovala novega arbitra
Nov arbiter požel odobravanje
Slovenija izbrala novega arbitra
Vlada razpravlja o novem arbitru

S tem so izpolnili svojo zavezo in odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej, je na novinarski konferenci dejal Miro Cerar. Ob tem pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

Predsednik vlade je v izjavi novinarjem spomnil še, da je pretekli teden odstopil slovenski arbiter Jernej Sekolec, arbitražno sodišče pa je zatem Slovenijo obvestilo, da mora v 15 dneh imenovati novega arbitra.

Zastopal tudi Francijo
Leta 1951 v Egiptu rojeni Abraham je član Meddržavnega sodišča (ICJ) od februarja 2005, februarja letos pa je bil imenovan za predsednika tega sodišča, je razvidno s spletne strani ICJ-ja. Član sodišča je postal namesto Gilberta Guillauma, ki je takrat odstopil, danes pa je predsednik arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško.

Izobraževal se je na prestižni francoski Ecole Nationale d'Administration (ENA), leta 1974 je v Parizu diplomiral iz javnega prava, leto predtem pa je pridobil diplomo na pariškem Institutu za politične študije. Do leta 1998 je na omenjenem institutu predaval mednarodno pravo. Bil je tudi pridruženi profesor na Univerzi Paris X-Nanterre (1997-2003) in na Univerzi Paris II Pantheon-Assas (2004-2005).

Med letoma 1978 in 1988 je delal kot sodnik na upravnih sodiščih. Od leta 1986 do 1987 pa je bil pomočnik direktorja urada za pravne zadeve francoskega zunanjega ministrstva. Je tudi član francoskega državnega sveta, ki je posvetovalno telo vlade v pravnih vprašanjih, ima pa tudi vlogo najvišjega upravnega sodišča v Franciji.

Od leta 1998 do 2005 je bil Abraham direktor za pravne zadeve na francoskem zunanjem ministrstvu, pristojen za svetovanje vladi v pravnih zadevah s področja splošnega mednarodnega prava, prava EU-ja, mednarodnega prava na področju človekovih pravic in prava morja.

Od leta 1998 do leta 2004 je bil Abraham tudi agent Francije v številnih primerih pred mednarodnimi in evropskimi sodišči, tudi arbitražnih.

Od leta 1998 do 2004 je bil član francoske delegacije na Generalni skupščini ZN-a, od 2002 do 2004 pa vodja francoske delegacije na skupščini držav podpisnic rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča.

Slovenija imenovala novega arbitra
Nov arbiter požel odobravanje
Slovenija izbrala novega arbitra
Vlada razpravlja o novem arbitru