Ratzinger v Vatikanu leta 1980. Foto: EPA
Ratzinger v Vatikanu leta 1980. Foto: EPA
V zadnjem času je bil Ratzinger bližnji sodelavec pokojnega Janeza Pavla II.
Poklon Ratzingerja pred svojim predhodnikom v Vatikanu. Foto: EPA

Mnenja o njem so deljena. Za nekatere je velik, odprt mislec, drugi pa ga označujejo kot konservativca, ki bo vladal s trdo roko.

Posebej zaskrbljeni so v Turčiji, saj je Ratzinger lani ostro nasprotoval njenemu vstopu v EU, italijanski mediji pa so ga zaradi stališč o splavu in homoseksualnosti označili za "panzerkardinala".

Po drugi strani pa so predvsem kardinali iz ZDA kritizirali negativno etiketiranje novega papeža v nekaterih medijih. Poudarili so, da gre za skromnega in prijaznega intelektualca, ki je odprt za dialog in zato pravšnji za vodjo 1,1 milijarde katolikov na svetu.

Dobri odnosi z Izraelom
Ratzinger je bil rojen na Bavarskem leta 1927. Njegov študij v semenišču je prekinil odhod v podmladek nemške vojske, kar mu nekateri celo očitajo, čeprav je Izrael sporočil, da njegovo imenovanje pozdravlja. Ratzinger je članstvo v Hitlerjugendu namreč obžaloval in se v vlogi pomočnika papeža Janeza Pavla II. aktivno udejstvoval pri doseganju sprave med judi in katoličani.

Leta 1977 je postal münchenski nadškof, štiri leta kasneje pa je odšel v Rim, kjer je od leta 1981 vodil kongregacijo za nauk vere, naslednice inkvizicije. Leta 1986 je v imenu Vatikana ostro obsodil poroke istospolnih parov. Leta 2004 je obsodil tudi skrajni feminizem, ki naj bi zanemarjal pomembnost družine.

V zadnjem času je bil bližnji sodelavec papeža Janeza Pavla II. in je leta 2002 postal dekan kardinalskega zbora. Vodil je tudi homilijo za svojim predhodnikom.

Gre za najstarejšega papeža v zadnjem stoletju, ki je za časa papeževanja Janeza Pavla II. veljal za enega najvplivnejših mož v Vatikanu.

Govoril naj bi deset jezikov. Ratzinger je že osmi Nemec, ki vodi Sveti sedež. Zadnji papež, ki si je izbral ime Benedikt, je bil Italijan Giancomo della Chiesa, ki je papeževal med letoma 1914 in 1922.