Potem ko bo posebna skupina opravila svoje delo, bo na vrsti Vatikan, da potrdi videnje. Foto: EPA
Potem ko bo posebna skupina opravila svoje delo, bo na vrsti Vatikan, da potrdi videnje. Foto: EPA
Kip Marije v Kaliforniji
Nova pravila za preverjanje prikazovanj bodo nadomestila tista iz leta 1978. Foto: EPA

Nova merila bodo škofom pomagali pri ločevanju pravih in lažnivih prikazovanj, ki jih bo preverjala posebna skupina psihiatrov, psihologov, teologov, duhovnikov in celo izganjalcev hudiča.

Za tak ukrep se je papež odločil, ker je zaskrbljen nad vse večjim številom ljudi, ki trdijo, da so videli Devico Marijo, Jezusa, krvaveče ali jokajoče kipe in izkusili stigmatska znamenja.

Molčečnost vidcev prvi pogoj
Od domnevnih vidcev se bo najprej zahtevalo, da o svojem videnju ne govorijo javno in da ostanejo tiho. Če tega ne bodo upoštevali, se bo takoj obtavnavalo, kot da so njihove trditve lažne.

Vidce, ki bodo molčali, bo nato obiskala prej omenjena posebna skupina, v kateri bodo psihiatri preverili duševno stanje teh oseb, medtem ko bodo teologi prečesali vsebino morebitnih sporočil in se prepričali, da ta niso v nasprotju s cerkvenimi nauki.

Preverila se bosta tudi izobrazba in premoženje, da bi tako izključili možnost materialnega okoriščanja. Če se bo oseba izkazala za kredibilno, bodo na koncu nastopili še izganjalci hudiča, katerih naloga bo izključitev možnosti, da se za prikazovanji skriva hudič, ki bi želel preslepiti vernike.

Medžugorje še vedno nima priznanja
Od leta 1905 do leta 1995 je bilo prijavljenih 295 prikazovanj in od tega jih je Rimskokatoliška cerkev potrdila le 11. Med drugim še vedno ni bilo potrjeno prikazovanje Marije v Medžugorju, saj postopek preverjanja še ni bil končan, hkrati pa naj se še vedno ne bi končala prikazovanja, kar je tudi eden izmed pogojev za priznanje čudeža. Prvič naj bi se Marija tam šestim Hercegovcem prikazala 24. junija 1981, od takrat pa kraj vsako leto obišče na tisoče romarjev.

G. V.