Akihito je v času svoje vladavine povlekel kar nekaj potez, ki jih Japonci dotlej še niso doživeli. Foto: Reuters
Akihito je v času svoje vladavine povlekel kar nekaj potez, ki jih Japonci dotlej še niso doživeli. Foto: Reuters
Japonska princesa Masako in princ Naruhito
Vse kaže, da bo Akihito žezlo prepustil Naruhitu. Foto: EPA/Reuters

"Skrbi me, da bom morda težko opravljal vse dolžnosti, ki jih imam kot simbol države, tako kot sem to počel doslej," je priznal japonski cesar v desetminutnem nagovoru. Po poročanju tujih agencij je Akihito na ta način izrazil željo po abdikaciji, ki zakonsko niti ni mogoča. Zato bo očitno zdaj treba sprejeti novo zakonodajo.

Tu mu je že stopil nasproti japonski premier Šinzo Abe, ki je sporočil, da bo vlada cesarjeve besede "vzela resno". "Glede na cesarjeve dolžnosti, starost in breme, ki ga prinaša njegova služba, moramo preučiti, kaj lahko naredimo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Govor 82-letnega vladarja, sicer šele drugi v njegovi vladavini, je bil težko pričakovan, še posebej zaradi vse glasnejših ugibanj, da bo sporočil, da bo prestol prepustil sinu, 56-letnemu princu Naruhitu.

Abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere in velik šok za državo, kjer je cenjena cesarska družina simbol stabilnosti in kontinuitete. Nazadnje je kakšen živeči japonski monarh prestol prepustil nasledniku pred okoli 200 leti.

Cesar nevsakdanjih dejanj
Akihito se je rodil leta 1933 in je leta 1989 nasledil cesarja Hirohita, v čigar imenu se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred letom dni je Akihito izrekel globoko kesanje.

To je bilo prvič, da je japonski vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije in nekateri so v tem videli prizadevanje, da utrdi dediščino mirovništva, ki je pod udarom vladajočih japonskih nacionalistov.

Pred tem je leta 2011 naredil še en izjemno neobičajen korak, ko je po uničujočem potresu in cunamiju v Fukušimi prek televizijskih zaslonov nagovoril javnost. Bil je tudi prvi japonski monarh, ki se je še med čakanjem na prestol poročil z dekletom, ki ni bilo del plemstva.

Japonski cesar namignil, da želi abdicirati
Japonski cesar namignil, da želi abdicirati