Zeman med oddajo svojega glasu. Foto: EPA
Zeman med oddajo svojega glasu. Foto: EPA

Po preštetih 20 odstotkih glasov je namreč Zeman v vodstvu z 59,4 odstotka glasov, medtem ko je zdajšnji zunanji minister Karel Schwarzenberg prejel 40,6-odstotno podporo.

Okoli 8,5 milijona čeških volilnih upravičencev je lahko svoj glas oddalo na voliščih v petek popoldne in danes med 8. in 14. uro. Čehi so imeli tokrat prvič v zgodovini možnost neposredno voliti predsednika države. Do zdaj so ga namreč vedno izbirali člani spodnjega in zgornjega doma parlamenta, skladno z lansko spremembo ustave pa je ta pravica prešla na volivce.

V prvem krogu, ki je potekal 11. in 12. januarja, je bila volilna udeležba 61,31-odstotna. Dozdajšnji predsednik in oster kritik EU-ja Vaclav Klaus po dveh predsedniških mandatih ni mogel več kandidirati.

Kandidat preteklosti?
V nasprotju s Klausom, ki mu mandat poteče 7. marca, sta tako Zeman kot Schwarzenberg proevropsko usmerjena. 68-letni Zeman, ekonomist po izobrazbi, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998-2002, danes pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD-ja. Po prvem krogu volitev je dejal, da bo "tako kot v Franciji predsedniški dvoboj potekal med levico in desnico".

75-letni Schwarzenberg je na drugi strani Zemana označil za kandidata preteklosti. Schwarzenberg je sicer kot eden najbolj priljubljenih čeških politikov veljal za enega izmed favoritov na predsedniških volitvah, a mu je podpora zaradi politike njegove stranke TOP 09 precej padla.

V prvem krogu je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka. Presenetljivo pa je izpadel eden izmed favoritov, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer, ki je na tretjem mestu prejel 16,35 odstotka glasov.